Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a anunțat că au fost demarate discuții cu Comisia Europeană pentru un ajutor dedicat compensării efectelor pandemiei de COVID-19 asupra TAROM și Blue Air.

”Am am demarat discuții cu Comisia Europeană, până vineri vom transmite către Comisia Europeană... Deja suntem în discuții cu Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, cu toate instituțiile statului român responsabile, cu un demers absolut necesar și anume acela de a solicita un ajutor pentru compensarea efectelor pandemiei. Vorbim de aproximativ 65 milioane euro pentru fiecare companie. Deci, undeva la 130 milioane euro ar fi necesare pentru a salva cele două companii", a declarat miercuri seara, la Realitatea Plus, ministrul transporturilor.

Potrivit acestuia, TAROM, în special, se află într-o situație dificilă, deoarece a primit ajutorul de salvare de 36 milioane euro, dar banii nu sunt în cont și nu pot fi folosiți decât pentru plata leasing-urilor, relatează Agerpres. "A avut acel ajutor aprobat, dar banii nu i-a avut în cont, și dacă i-ar avea nu ar putea să-i folosească decât pentru ceea ce s-a angajat, și anume plata ratelor pentru leasing-urile pe care TAROM le are pentru aeronavele achiziționate în ultimii ani. În această etapă suntem în discuții cu furnizorii să regândim aceste contracte de leasing și pentru aeronavele Boeing și pentru ATR, astfel încât, după ce trece această criză, să ne putem achita obligațiile și să funcționeze compania", a spus Lucian Bode.