Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat la propunerile INSP privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență în lăcașurile de cult, potrivit basilica.ro.

Conform documentului, slujbele urmează să fie oficiate „numai în aer liber cu menținerea distanței între persoane”, iar „accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp per persoană”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că „Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație”.

Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică fac referire și la primirea Euharistiei.

În acest sens, Vasile Bănescu a explicat că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.

"Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie", spune Bănescu.

„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a precizat că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”.