MAE precizează că autoritățile bulgare au anunțat, în seara zilei de 26 ianuarie 2021, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Bulgariei, în contextul pandemiei de COVID-19.

Noile măsuri intră în vigoare începând cu 29 ianuarie 2021 și se aplică până la 30 aprilie 2021.

Toate persoanele care călătoresc în Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul Bulgariei cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei testate, conform documentului de identitate cu care călătorește, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data și metoda efectuării testării, înscrisă cu caractere latine (PCR), precum și rezultatul negativ.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane:

- persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria;

- șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri;

- șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri;

- membrii echipajelor navale;

- membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;

- lucrătorii transfrontalieri.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate, inclusiv prin consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51904, https://sofia.mae.ro și www.mae.ro.