În ultimii 30 de ani, la nivel mondial, numărul cazurilor de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani a crescut cu aproape 80%, relatează Rai News.

Potrivit studiului publicat în revista de medicină oncologică BMJ Oncology, numărul diagnosticelor de cancer a crescut de la puțin peste 1,8 milioane în 1990, la peste 3,2 milioane în 2019. Peste un milion de tineri bolnavi de cancer mor în fiecare an. Oamenii de știință cred că această creștere este legată de alimentația necorespunzătoare, de alcool, tutun, de inactivitatea fizică și de obezitate.

Se estimează că până în 2030, cazurile din această grupă de vârstă vor mai crește cu 21% .Cercetarea a fost efectuată de specialiști de la Universitatea din Edinburgh, (Marea Britanie), de la Școala de Medicină a Universității Zhejiang și de la Centrul de Sănătate Publică de la Universitatea Queen's Belfast.

Descoperirile, notează un editorial atașat studiului, demontează teoriile răspândite până acum cu privire la tipurile de cancer care afectează de obicei persoanele sub 50 de ani. Deși tumorile tind să fie mai frecvente la persoanele în vârstă, dovezile sugerează că începând cu anii 1990, cazurile în rândul celor sub 50 de ani au fost în creștere în multe părți ale lumii, notează autorii.

Însă cele mai multe din aceste studii s-au concentrat pe diferențele regionale și naționale; și puțini au privit problema dintr-o perspectivă globală, sau au studiat factorii de risc pentru adulții tineri, explică cercetătorii.

În efortul de a aborda aceste lacune de cunoștințe, oamenii de știință s-au bazat pe datele din studiul Global Burden of Disease din 2019 pentru 29 de tipuri de cancer în 204 țări și regiuni, au examinat incidența (cazuri noi), decesele, rezultatele asupra sănătății și riscul între 14 și 49de ani, pentru a estima variația procentuală anuală între 1990 și 2019.

Rezultatul a fost că în 2019, în rândul persoanelor sub 50 de ani, s-au înregistrat 1,82 de milioane de noi diagnostice de cancer, cu o creștere de 79% față de cifra din 1990. Pe primul loc aflându-se cancerul la sân.

Sursa: RADOR