Restricțiile impuse persoanelor în vârstă ar trebui să rămână în vigoare cel puțin până la sfârșitul anului din cauza pandemiei de COVID-19, spune președinta CE. Nelu Tătaru vorbește de o izolare de cel puțin pentru 10-14 săptămâni pentru vârstnici.

În lipsa unui vaccin, contactele cetățenilor în vârstă ar trebui restricționate cât mai mult cu putință, a declarat într-un interviu acordat Bild am Sonntag președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Este o chestiune de viață și de moarte. Trebuie să rămânem disciplinați și să avem foarte multă răbdare. Trebuie să învățăm să trăim cu virusul pentru multe luni, probabil până anul viitor", a declarat von der Leyen. 

Președinta Comisiei și-a exprimat speranța că va fi produs un vaccin până la sfârșitul acestui an.

Totodată, von der Leyen i-a sfătuit pe europeni să nu-și facă rezervări pentru vacanța de vară: "Recomand să așteptați înainte de a vă face planuri. Nimeni nu poate face acum pronosticuri fiabile pentru iulie și august".

Rugat să comenteze declarațiile Ursulei von der Leyen, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Realitatea Plus că se ia în calcul prelungirea măsurilor de izolare a persoanelor în vârstă, cel puțin pentru 10-14 săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19.

"Da, luăm în calcul și această măsură la nivelul Comitetului științific, Institutului Național de Sănătate, grupului de lucru din cadrul Ministerului Sănătății, luăm inclusiv decizia cel puțin pentru început să ne gândim la 10-14 săptămâni în care să izolăm aceste persoane, având în vedere și evoluția ulterioară, dar ne adaptăm la evoluția pe care pandemia o va avea în România", a declarat Nelu Tătaru.