Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuții preliminare cu CureVac pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.

Acesta este rezultatul demersurilor pozitive cu Sanofi-GSK, anunțate la 31 iulie, și cu Johnson & Johnson, anunțate la 13 august, precum și al semnării unui angajament prealabil de achiziție cu AstraZeneca la 14 august, precizează Executivul de la Bruxelles.

Contractul avut în vedere cu societatea CureVac ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene.

Se preconizează că Comisia va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, care vor fi furnizate după ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Comisia continuă să poarte discuții intense și cu alți producători de vaccinuri.

"În curând vom avea un acord cu societatea europeană inovatoare CureVac, care a beneficiat anterior de finanțare din partea UE pentru a produce un vaccin în Europa. Totodată, continuăm să purtăm negocieri și cu alte societăți, în încercarea de a găsi o tehnologie care să ne protejeze pe toți", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

CureVac este o societate europeană care desfășoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipide. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în ultimii zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuși poate produce propriile substanțe active pentru a combate diverse boli.

Discuțiile preliminare încheiate astăzi sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.

Cine e CureVac?

Cu sediul în Germania, CureVac este una dintre companiile care încearcă să descopere un vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

În luna martie, Welt am Sonntag a scris că președintele american Donald Trump ar fi oferit companiei un miliard de dolari pentru a asigura orice viitor vaccin "exclusiv pentru SUA". Guvernul german ar fi contracarat oferta SUA, în încercarea de a ține compania în Germania.