România mai are câteva zile până la ridicarea primelor restricții. Alte țări europene au luat mai multe măsuri de relaxare în ultima perioadă și se pregătesc de altele. În Germania, relaxarea a dus la o creștere a infectărilor cu COVID-19.

Franța: A impus restricții dure pe 17 martie, iar de astăzi a decis relaxarea lor, urmând ca peste trei săptămâni să facă o evaluare a situației.

Cetățenii nu trebuie să mai furnizeze declarații pe propria răspundere și pot călători cu mașina până la o distanță de 100 de kilometri de casă.

În Paris, una dintre cele patru ”zone roșii”, locuitorii vor avea nevoie de un document semnat de angajator pentru a justifica circulația în perioadele de vârf. În capitală nu vor fi deschise parcurile și grădinile, iar elevii cu vârste între 11 și 18 ani nu revin la școală.

Grădinițele și școlile primare s-au deschis de astăzi, iar în ”zonele verzi” elevii cu vârste între 11 și 15 ani se întorc la școală, din 18 mai. Într-o clasă vor învăța 15 elevi. Liceele nu se deschid până în iunie.

Se deschid magazinele, centrele de agrement, cimitirele, dar barurile și restaurantele - nu. 

Belgia: Magazinele de textile s-au deschid pe 4 mai, după ce s-a stabilit că măștile sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun pentru toți cei care au mai mult de 12 ani.

Astăzi s-au deschis și alte magazine, cu condiția respectării regulilor de distanțare socială,

Școlile se deschid pe 18 mai, cu 10 elevi în fiecare clasă.

Cefenelele și restaurantele se redeschid de la 8 iunie. 

Grecia: Astăzi au revenit la cursuri elevii care se pregătesc de bacalaureat.

Tot luni au fost deschise mii de magazine.

Totodată, s-au reluat primele transporturi între insulele grecești și între acestea și partea continentală a Greciei. În prima fază, vor putea călători doar angajații companiilor care s-au redeschis și elevii care își reiau cursurile.

Călătoriile fără restricții pe tot cuprinsul părții continentale vor fi permise din 18 mai, iar din 1 iunie și în insule.

Olanda: Premierul Mark Rutte a dezvăluit săptămâna trecută un plan în cinci etape privind relaxarea restricțiilor.

Prima fază a început astăzi cu deschiderea bibliotecilor, frizeriilor, centrelor de înfrumusețare, saloanelor de masaj și de terapie.

S-au reluat parțial și cursurile în ciclul primar.

Programul mijloacele de transport în comun revine la normal, dar călătorii trebuie să poarte măști.

Teatrele, restaurantele și cinematografele se redeschid abia pe 10 iulie. Ele vor putea primi doar 100 de persoane în același timp.

E permisă practicarea activităților sportive în aer liber. Evenimentele sportive și cele cu participare mai numeroasă ar putea fi reluate în septembrie.  

Danemarca: Magazinele și centrele comerciale s-au redeschis luni, în cadrul celei de-a doua faze de relaxare.

Săptămâna viitoare, restaurantele și cafenelele, bisericile și alte locuri de cult își vor relua activitatea, la fel și învățământul secundar.

Germania: Săptămâna trecută, Guvernul federal a decis ca măsurile de relaxare să fie decise de fiecare land în parte. Dar cancelarul Angela Merkel a avertizat că unele restricții vor fi aplicate din nou dacă va crește numărul infectărilor. 

Rata de contagiune a scăzut până la 0,65 joia trecută, dar în ultimele două zile rata de contagiune a virusului a crescut la peste 1 (numărul mediu de persoane pe care o persoană bolnavă le infectează este mai mic de 1), potrivit Institutului Robert Koch. 

Marea Britanie: Premierul Boris Johnson a prezentat un plan de relaxare treptată care prevede redeschiderea în mod gradual, de la începutul lunii iunie, magazinele și școlile primare, dacă sunt reunite toate condițiile, relatează BBC Online.

Tot din iune, Guvernul de la Londra speră să redeschidă unele baruri, restaurante și alte locuri publice.

în curând va fi instituită o carantină pentru persoanele care intră în țară cu avionul, cu excepția celor care vin din Franța.

Telemunca rămâne recomandată, iar cei care nu pot lucra de acasă sunt sfătuiți să evite transportul în comun și să respecte o distanță de doi metri între persoane.

De miercuri, oamenii vor putea să facă sport oricât doresc în aer liber, cu condiția să respecte regulile de distanțare.