Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE.

Dozele de vaccin vor fi livrate în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023.

Contractul va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze.

Contractul prevede ca producția de vaccinuri să se efectueze în UE și ca elementele componente esențiale să provină din UE.

În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilității vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată. Datorită cooperării, derulate în condiții bune, cu întreprinderile în temeiul contractelor actuale și a unor măsuri instituite, livrarea dozelor în timp util este asigurată.

Totodată, e consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin, în întreaga lume.

Acest nou contract va consolida capacitatea UE de a produce vaccinuri, permițând astfel deservirea altor piețe din întreaga lume.

Contractul semnat astăzi cu BioNTech-Pfizer va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, bazat pe contractele semnate deja cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac și Moderna și cu însăși BioNTech/Pfizer.

Comisia a autorizat introducerea pe piață condiționată a vaccinurilor dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură accesul Europei la doze suficiente pentru a-și imuniza întreaga populație, inclusiv împotriva variantelor virusului.

Budapesta nu participă

Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene care a decis să nu participe la noul contract semnat de blocul comunitar cu companiile Pfizer și BioNTech, prin care UE își rezervă alte 1,8 miliarde de doze de vaccin, a afirmat joi un purtător de cuvânt de la Bruxelles.

'Ungaria s-a retras din acordul cu Pfizer', a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

În același timp, la Budapesta, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a confirmat că Ungaria nu va participa la faza următoare a achiziției de vaccinuri, organizată de Uniunea Europeană.

Ungaria a comandat deja mai mult de 10 milioane de vaccinuri occidentale, ce urmează a-i fi livrate până la finele lui 2022, a declarat Gergely Gulyas într-un briefing de presă, potrivit MTI, preluată de Agerpres.