Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a trecut marți în revistă ultimele noutăți privind procesul de vaccinare.

Numărul de persoane vaccinate anti-COVID-19 pe teritoriul României va depăși miercuri un milion, a informat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, adăugând că, până la 1 martie, ora 18:00, au fost vaccinate în total 946.781 de persoane, din care 618.241 au primit două doze.

Cele mai multe persoane au fost vaccinate cu Pfizer/BioNTech - 729.100, dintre care 618.240 cu două doze. De la Moderna au fost utilizate 77.811 doze, iar vaccinul de la AstraZeneca a fost administrat la 139.869 de persoane.

Din totalul persoanelor vaccinate, în perioada 22 - 28 februarie au fost raportate 1.095 de reacții adverse după administrarea vaccinului anti-COVID.

”Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse a fost de 39 de ani. Deci avem o tendință mai degrabă către persoanele cu vârstă tânără, din care 64% au fost persoane de sex feminin. În funcție de severitatea manifestărilor acestor reacții adverse a fost raportat, după cum știm, un singur caz de reacție severă, un caz de șoc anafilactic pe 21 februarie, care a fost menționat și săptămâna precedentă și restul sunt reacții clasificate ca fiind comune și minore, respectând același procent ca manifestare clinică, respectiv 54% vorbim de durere la locul de administrare, tumefacție, erupție cutanată la locul de administrare a vaccinului, stare de oboseală, febră și frison. În 36% dintre aceste reacții adverse au fost raportate dureri musculare sau dureri articulare. În 35% dintre situații, cefalee. În 13% din cazuri reacții digestive, reacții gastrointestinale", a explicat el.

În ceea ce privește protecția oferită de vaccin, Valeriu Gheorghiță a precizat că estimarea este de cel puțin un an, dar e ”nevoie de date care vor fi cumulate pe măsură ce trece timpul și vom putea să obținem aceste informații".

"Nu avem o perioadă stabilită, dovedită științific, vorbim de o estimare probabil de un an și din înțelegerea noastră companiile Pfizer și Moderna urmează să facă studii de siguranță și de imunogenicitate legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccin, tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi și atunci trebuie să acoperim și din punct de vedere vaccinal și acele noi tulpini și au fost precizări cât se poate de clare că această opțiune de administrare a unei a treia doze nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală", a mai spus Gheorghiță.

- Până la 1 martie au fost recepționate aproximativ 2,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

- Au fost administrate peste 1.500.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19

- Lista de așteptare pentru înscrierea la vaccinare va fi disponibilă în platforma de programare din 15 martie 

- Se menține obiectivul ca etapa a treia a campaniei de vaccinare, adresată populației generale, să înceapă din aprilie

- Pentru etapa a treia, în perioada următoare, vor fi identificate locurile potrivite pentru înființarea de centre de imunizare de tip ”drive-thru”

- Peste 2,6 milioane de doze de vaccin vor fi livrate luna aceasta, potrivit secretarului de stat în Ministerul sănătății, Andrei Baciu