Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat joi evaluarea sa actualizată a riscurilor în ceea ce privește pandemia de COVID-19, împreună cu un set de orientări privind intervențiile nefarmaceutice.

Evaluarea actualizată a riscurilor arată că ratele de notificare au crescut continuu în UE și în Regatul Unit începând cu luna august și că măsurile luate nu au fost întotdeauna suficiente pentru a reduce sau a controla expunerea la virus.

Prin urmare, este esențial ca statele membre să aplice pe scară largă toate măsurile necesare încă de la primul semn de izbucnire a unor noi focare.

Ele includ intensificarea testării și depistării contacților, îmbunătățirea supravegherii asistenței medicale publice, asigurarea unui acces mai bun la echipamente individuale de protecție și la medicamente și asigurarea unei capacități suficiente de asistență medicală, în conformitate cu acțiunile prezentate de Comisie în luna iulie.

Evaluarea riscurilor efectuată de ECDC constată că intervențiile nefarmaceutice, cum ar fi distanțarea fizică, menținerea igienei optime și utilizarea de măști faciale, s-au dovedit a fi insuficiente pentru a reduce sau a controla expunerea la virus.

În același timp, impactul ratelor crescute de infectare variază de la o țară la alta.

În timp ce în unele țări creșterea lor afectează în principal persoanele mai tinere (cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani), având drept rezultat principal cazuri ușoare și asimptomatice, în alte țări creșterea lor conduce la sporirea deceselor în rândul persoanelor în vârstă.

Situația epidemiologică actuală prezintă un risc crescător pentru grupurile cu risc crescut și pentru cadrele medicale și necesită măsuri specifice imediate în materie de sănătate publică.

În cadrul evaluării sale a riscurilor, ECDC identifică mai multe opțiuni de răspuns, cum ar fi consolidarea capacităților în materie de asistență medicală și direcționarea acțiunilor din domeniul sănătății publice către persoanele vulnerabile din punct de vedere medical și către cadrele medicale.

El îndeamnă la aplicarea unor intervenții nefarmaceutice, strategii de testare, măsuri de depistare a contacților, măsuri de carantină, unei comunicări adecvate cu privire la riscuri și a unor măsuri de protecție a sănătății mintale.

În orientările sale privind intervențiile nefarmaceutice împotriva COVID-19, ECDC prezintă opțiuni disponibile pentru astfel de intervenții în diverse scenarii epidemiologice. Orientările evaluează dovezile privind eficacitatea acestor intervenții și abordează aspectele legate de punerea lor în aplicare, inclusiv obstacolele potențiale și factorii care facilitează aplicarea intervențiilor.