Comisia Europeană a adoptat luni un raport referitor la certificatul digital al UE privind COVID și la punerea sa în aplicare în întreaga UE, apreciind că este un succes la nivel mondial.

Raportul arată că certificatul UE a fost unul din elementele esențiale ale răspunsului Europei la pandemia de COVID-19, fiind generate peste 591 de milioane de certificate.

Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiții de siguranță pentru cetățeni și a fost, de asemenea, esențial pentru sprijinirea industriei europene a turismului care a fost grav afectată de criză.

”Certificatul digital al UE privind COVID este un succes la nivel mondial: acesta a stabilit un standard global și în prezent este singurul sistem care funcționează deja la nivel internațional”, precizează Comisia Europeană, adăugând că 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UE: 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii.

În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.

20 de state membre ale UE utilizează certificatul digital al UE privind COVID și în plan intern, pentru a permite accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee.

În România, certificatul UE a fost cerut de organizatorii unor evenimente, dar nu există o decizie a autorităților în acest sens. 

PNL a precizat săptămâna trecută că susține în Parlament adoptarea unei legi privind introducerea obligativității certificatului de vaccinare. Inițial, premierul demis Florin Cîțu a declarat că ar putea fi introdus și în magazine, dar s-a răzgândit.

Sectorul transportului aerian a beneficiat de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operațional chiar la începutul perioadei de vârf a călătoriilor din vară.

Asociația Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori față de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluție introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum și relaxării restricțiilor de călătorie.

”În timp record, Uniunea Europeană a instituit un sistem digital, securizat și interoperabil de certificate privind COVID. Acesta a fost un factor-cheie pentru redresarea ecosistemului turistic și a numeroaselor sale întreprinderi mici și familiale din Europa. În plus, sistemul UE este adoptat de țări din întreaga lume, demonstrând modul în care Europa poate stabili standarde globale printr-o acțiune decisivă și coordonată”, declară comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.