Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-și respecte contractele pe care le-au semnat pentru aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19, a declarat duminică președintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Reuters.

Pfizer Inc a anunțat săptămâna trecută că va întârzia livrările către Europa pentru a face modificări în procesul menit să sporească capacitatea de producție. Vineri, și AstraZeneca a declarat că livrările inițiale către regiune vor fi reduse din cauza unor probleme de producție

„Intenționăm să facem companiile farmaceutice să-și respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziția noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.

Charles Michel nu a făcut referire la potențiale sancțiuni, dar a spus că UE va insista pe transparență în ceea ce privește motivele întârzierilor. El a mai declarat că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reușit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.

„Am bătut cu pumnul în masă și în cele din urmă întârzierile anunțate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus el.