După șapte cazuri noi de infectare în Wuhan - locul de unde a pornit pandemia de COVID-19, autoritățile au decis efectuarea unei testări în masă. Și alte regiuni din China doresc să limiteze rapid răspândirea variantei delta.

Sars-CoV-2 a revenit în Wuhan. În orașul din China, considerat punctul de plecare al pandemiei, autoritățile au anunțat testarea tuturor celor 11 milioane de locuitori. Potrivit autorităților, în Wuhan au fost detectate șapte cazuri noi de infectare în rândul unor muncitori veniți din altă parte. Și în alte orașe chineze, autoritățile din domeniul sănătății încearcă să limiteze răspândirea variantei delta, mult mai contagioase, cu lockdown și restricții de călătorie, notează Spiegel Online.

Din ce se știe până acum, primele cazuri de Sars-CoV-2 au apărut în orașul Wuhan la sfârșitul anului 2019. Metropola din provincia Hubei a fost complet carantinată, iar ultimele cazuri de infectare au fost raportate acolo în urmă cu un an.

Cu măsuri stricte luate și în alte orașe, China a reușit în mare măsură să stopeze răspândirea Sars-CoV-2 până în vara anului 2020. Dar acum varianta delta se răspândește și în China: de la mijlocul lunii iulie, au fost anunțate peste 400 de cazuri noi în toată țara. Oficialii din domeniul sănătății au raportat marți 61 de cazuri noi. 

În Wuhan, mulți oameni au luat cu asalt magazinele încă de luni seara pentru a face provizii de produse alimentare înainte de un posibil nou lockdown. Și înainte de carantina totală de anul trecut, când orașul a fost pur și simplu izolat de restul țării timp de 76 de zile, oamenii au intrat într-o febră a cumpărăturilor. 

Oficialii le-au cerut marți oamenilor, prin intermediul rețelelor sociale, să nu intre în panică. Magazinele au promis că vor menține prețurile stabile și vor asigura aprovizionarea, au spus aceștia.

Mai multe orașe din China au intrat deja, din nou, în lockdown. Complexe rezidențiale întregi au fost închise, au fost impuse restricții de călătorie și milioane de persoane au fost testate. 

Potrivit autorităților, noile cazuri de infectare ar avea legătură cu o sursă de infectare din metropola estică a Chinei, Nanjing. Acolo, nouă angajați ai unei firme de curățenie de pe aeroport au fost testați pozitiv cu COVID-19 la mijlocul lunii iulie. Cazurile noi din peste 20 de orașe, inclusiv Beijing, din 12 provincii au legătură cu această sursă de infectare din Nanjing. 

Orașul turistic Zhangjiajie din provincia Hunan a fost închis marți. Mai multe persoane infectate din Nanjing au participat la un festival de teatru din Zhangjiajie. Nimeni nu are voie să părăsească orașul, nici rezidenți, nici turiști, se precizează într-un mesaj scurt publicat în ziarul filialei locale a Partidului Comunist. 

În orașul Yangzhou de lângă Nanjing, toți locuitorii trebuie să rămână acasă. După ce 40 de cazuri de infectare au fost descoperite în decurs de o zi în cadrul unei testări în masă, administrația orașului a impus marți restricții de deplasare pentru peste 1,3 milioane de persoane. O singură persoană dintr-o gospodărie are voie să iasă din casă o dată pe zi pentru a merge la cumpărături.

Pe scurt:

- Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut la 2,2 milioane în iunie, de aproape zece ori mai mult față de perioada similară a anului trecut, când țara era în carantina, a anunțat marți Institutul Național de Statistică din Spania, relatează Reuters.

- Statele Unite au atins luni pragul de 70% dintre adulți primind cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, cu o întârziere de aproape o lună față de data stabilită de președintele Joe Biden.

- În Iran s-a înregistrat un nou record de infectări cu Sars-CoV-2 în decurs de 24 de ore: 39.019 de cazuri noi de infectare. Bilanțul total: 3.979.727. 

- Germania va propune de la 1 septembrie administrarea unei a treia doze de vaccin împotriva COVID -19 pentru categoriile vârstnice și vulnerabile, precum și persoanelor care nu au făcut un vaccin de tip ARN mesager, a decis luni Ministerul sănătății.