Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a dat luni detalii despre persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare.

Etapa a doua a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc, ar trebui să înceapă vineri, 15 ianuarie.

Valeriu Gheorghiță a enumerat, într-o intervenție la Digi 24, lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

- beneficiarii din centrele sociale

- persoanele care au peste 65 de ani

- persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, boli metabolice inclusiv congenitate, afecțiuni cardiovasculare cronice, afecțiuni cronice renale, oncologice, pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA

- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

"Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție de bază - alimente, pâine, lactate, legume, apă -, centrale electrice (transport și distribuție), unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție, guverne, ministere și alte instituții), culte religioase", a precizat luni, la Digi 24, Valeriu Gheorghiță.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, "cei care efectuează reportaje în unități medicale".

Cei care suferă de afecțiunile incluse pe listă trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru a fi programați. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare prin call center sau direcțiile de asistență socială din primării.

Lista, realizată în urma consultărilor cu comisiile de specialitate din Ministerul sănătății, și Colegiul Medicilor, a fost transmisă către DSP-uri.