Guvernul a pregătit campania de vaccinare anti-COVID cu un obiectiv de 150.000 de inoculări pe zi, dar livrările de doze nu pot susține acest ritm pentru moment, a spus marți premierul Florin Cîțu

Florin Cîțu a declarat că autoritățile sunt pregătite să asigure vaccinarea împotriva COVID-19 a 150.000 de persoane pe zi, notând că ritmul s-a intensificat în ultimele zile.

Ținta Guvernului este ca în luna septembrie să existe 10,4 milioane de români imunizați.

„Am spus că merge bine campania de vaccinare, dar astăzi avem o confirmare și de la nivel internațional. Bloomberg a prezentat niște date care arată că România este pe locul 18 la nivel global și pe locul 6 în Uniunea Europeană în ceea ce privește această campanie de vaccinare. Sunt mai multe statistici. Așa cum am spus, pe mine mă interesează foarte mult cum primim dozele, să accelerăm ritmul. Am ajuns treptat de la o medie de 13.000, au fost astăzi 34.000 de vaccinuri făcute, mergem spre 50.000. Noi am spus că putem să ajungem la 150.000 de vaccinuri făcute pe zi, doar să avem dozele", a declarat Cîțu marți, într-un interviu acordat Europa FM.

România ar urma să primească până la finalul lunii martie „2,4 milioane de doze de la Pfizer, plus 430.000 de doze de la Moderna, deci ar fi cam 2,8 milioane”, a punctat prim-ministrul.

„Și asta înseamnă nu că sunt 2,8 milioane de persoane, pentru că trebuie să luăm în calcul și rapelul, dar va fi un număr important de persoane, aproape 2 milioane și ceva de persoane, aproape 2 milioane vor fi vaccinate. Ținta pe care am anunțat-o și de care mă țin, și este o țintă fermă, în septembrie - 10,4 milioane persoane vaccinate cu cele două doze, și rapelul și vaccinul inițial. Și pentru a avea această țintă atinsă am cumpărat încă 8 milioane de doze", a mai spus Cîțu.

Premierul a dat asigurări că nu vor fi probleme legate de personalul medical sau de funcționarea centrelor de vaccinare, odată ce aprovizionarea cu noi doze de vaccin va crește.

„Cum primim mai multe doze, avem și capacitatea de vaccinare, deci nu văd aici o problemă. (...) Noi am pregătit campania de vaccinare încă de anul trecut, guvernul precedent, am pregătit campania de vaccinare să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi, deci, suntem pregătiți, avem luat în calcul și personal și tot pentru 150.000 de vaccinări pe zi. (...) Deci, clar vom avea personalul, pentru că așa am construit această campanie”, a spus Cîțu.