Ministrul finantelor, Florin Cîțu, a declarat joi, la Realitatea PLUS, că un posibil scenariu privind majorarea pensiilor de la 1 septembrie ia în calcul un spor de 10%. Premierul Ludovic Orban a refuzat să comenteze.

Întrebat dacă ia în calcul scenariul potrivit căruia pensiile vor fi majorate cu 10%, Florin Cîțu a spus că aceasta e doar una dintre variante.

”Scenariul despre care am vorbit îl voi prezenta Guvernului cu toate riscurile aferente. Nu doar pentru pensii. Nu trebuie să scoatem din context Legea pensiilor, noi facem pentru toți românii, nu doar pentru un sector. Este un scenariu pe care îl iau în calcul și acesta, dar în contextul tuturor cheltuielilor, am luat în calcul impactul și riscurile aferente”, a spus ministrul finanțelor, potrivit Realitatea.net.

”Eu am spus foarte clar: pensiile vor crește de la 1 septembrie și este de apreciat că putem face asta în contextul actual”, a mai spus Florin Cîțu.

Întrebat despre varianta invocată de ministrul finanțelor, premierul Ludovic Orban a afirmat că e prematur să avanseze o cifra exactă: ”Când vom avea raportul la 6 luni privind starea economiei, de asemenea când vom avea prognoza economică pe următoarea perioadă de timp, atât cea a Comisiei de Prognoză, cât și rapoartele Comisiei Europene, vom lua această decizie. Când vom decide ceva vom anunța public. Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește”.

Potrivit Legii, pensiile ar trebui să crească cu 40% de la 1 septembrie.