Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară un acord între Patriarhia Română și BOR pe perioada Paștelui.

"În această seară nu voi anunța o nouă ordonanță militară. Vă prezentăm acordul semnat între MAI și Patriarhia Română", a anunțat Vela.

Potrivit acordului, MAI va ajuta Biserica Ortodoxă să împartă Sfintele Paști și Sfânta Lumină de la Ierusalim în seara Învierii.

Prescurile vor fi distribuite credincioșilor vineri și sâmbătă, între orele 07:00 - 17:00. Acțiunile vor avea loc în spații special amenajate, în afara bisericilor, iar oamenii vor fi serviți de către voluntari și preoți.

De asemenea, persoanele care se deplasează în aceste locuri sunt obligate să respecte distanța socială și să aibă mască de protecție.

Jandarmii, polițiștii, polițiștii de frontieră, polițiștii locali și pompierii vor asigura ordinea pubică pe perioadă distribuirii Sfintelor Paști, iar preoții și voluntarii vor asigura respectarea distanței sociale și a prevederilor din ordonanțele militare.

Vineri și sâmbătă, voluntarii vor merge vineri la credincioșii bolnavi și persoanele de peste 65 de ani, ori în prima zi de Paște, de la ora 06:00.

”Pâinea binecuvântată numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioșilor vineri, sâmbătă în intervalul orar 7-17 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara bisericilor, cu respectarea măsurilor de protecție (mască, distanță socială marcată exact ca la magazine). În declarația pe proprie răspundere la locul deplasării credinciosul va face precizarea pentru ridicarea Sfintelor Pași și va trece numele locașului de cult”, a explicat Vela.