Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Ministerul de Interne, pentru lipsa unui acord privind participarea la Sărbătorile Pascale de anul acesta, valabil pentru toate cultele creștine recunoscute de lege.

CNCD a decis cu 7 voturi ”pentru” și unul ”împotrivă” să aplice MAI un avertisment contravențional și i-a recomandat ca, în viitor, ”să respecte obligația de echidistanță față de toate cultele recunoscute din România și să stabilească reguli nediscriminatorii în exercitarea dreptului la libertatea conștiinței”.

Înainte de Paștele ortodox, ministrul de interne, Marcel Vela, a încheiat cu BOR un acord prin care polițiștii și jandarmii urmau să-i ajute pe reprezentanții bisericii să aducă lumina. La intervenția președintelui Klaus Iohannis, acordul a fost modificat.

Tot astăzi, CNCD l-a sancționat cu 5.000 lei pe Andrei Caramitru, pentru o postare critică la adresa BOR:

”Eu de azi mă dezic oficial de Organizația BOR. Am fost botezat ortodox. Nu sunt ateu, sunt un om spiritual. Dar toată chestia asta numită BOR este doar o organizație criminală, retrogadă, retardată, coruptă. Și ortodoxia ca rit creștin a devenit un coșmar rusofon criminal. Care ne ține în afara civilizației. Și nu are NICI o legătură cu Biblia și cu credința. NICI UNA. E un ISIS. O sectă demonică. Așa că de azi oameni buni – EU NU O SĂ MAI CALC NICIODATĂ ÎN VREO BISERICĂ ORTODOXĂ. Oricine își face nuntă, botez etc. acolo – eu nu o să vin. Și nu voi mai interacționa vreodată cu vreun angajat al acestei organzații. Punct”.

Consiliul a apreciat că postarea ”reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate”. 

De asemenea, un cadru didactic a fost sancționat cu 2.000 de lei pentru utilizarea termenului de "țigancă păgână” la adresa unei eleve și pentru sancționarea acesteia cu nota 3 pentru refuzul de a intra într-o biserică.

Marcel Vela anunță un acord între MAI și BOR pe perioada Paștelui

Mai mult pe EurActiv »