Imunitatea de turmă ar putea fi atinsă până în iulie, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. Cofondatorii BioNTech consideră că virusul va fi sub control în majoritatea țărilor europene până la finalul verii.

"Să luăm o dată simbolică: până la 14 iulie (Ziua Națională a Franței - n.r.), avem posibilitatea de a atinge imunitatea (de turmă) pe tot continentul”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, pentru postul de televiziune TF1.

Și șeful campaniei de vaccinare din Franța, Alain Fischer, se așteaptă ca țara sa să revină la condiții de viață cât de cât ”normale” până în vară sau până în toamnă, datorită accelerării campaniei de vaccinare COVID-19, relatează Deutsche Welle.

Cofondatorii producătorului german de vaccinuri BioNTech, soții Özlem Türeci și Ugur Șahin, se așteaptă ca restricțiile din Germania să se încheie cel mai târziu în toamna acestui an. ”În multe țări din Europa și în SUA, probabil că nu vom mai avea nevoie de lockdown până la sfârșitul verii”, a spus Ugur Șahin într-un interviu acordat Welt am Sonntag. 

”Virusul nu va dispărea”, a precizat Șahin, adăugând că va mai dura cel puțin un an până când omenirea ”va controla situația”. Este clar că într-o astfel de criză nu poate să meargă totul pe roate, a subliniat Özlem Türeci. 

În momentul în care aproximativ 70% dintre germani vor fi vaccinați - lucru care s-ar putea întâmpla până în septembrie - situația va fi mai ușor de gestionat.

În prezent, circa 9% dintre germani au primit cel puțin prima doză de vaccin.

Aceste declarații optimiste vin în contextul în care mai multe țări europene se confruntă cu creșteri ale cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 și au reimpus carantina. În plus, scandalul creat în jurul AstraZeneca a întârziat campaniile de vaccinare.

Chiar dacă a fost reluată vaccinarea cu AstraZeneca, după recomandările Agenției Europene a Medicamentului, compania a livrat doar 30% din cele 90 de milioane de doze promise pentru primul trimestru al anului. 

Comisarul Thierry Breton spune că în prezent 55 de fabrici din Europa produc vaccinuri, politicianul francez fiind încrezător în faptul că în curând vor sosi mai multe doze. Sunt așteptate între 300 și 500 de milioane de doze în perioada martie-iunie.