#ColectivDupă 8 ani, România încă nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni - la împlinirea a 8 ani de la tragedia de la Colectiv, că, în anul 2025, Centrele de arși din Timișoara, Târgu Mureș și "Grigore Alexandrescu" din București vor fi finalizate.
"La Timișoara, proiectul este avansat, se construiește, a început construcția și la Spitalul Grigore Alexandrescu, cel de-al doilea centru de arși, și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să înceapă efectiv lucrările și la Târgu Mureș ... cele trei centre de arși vor fi gata în anul 2025", a declarat Rafila, care a participat la un eveniment dedicat luptei împotriva accidentului vascular cerebral găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila".
Întrebat despre numărul de paturi necesar pentru mari arși în România, ministrul Sănătății a indicat că, la finalizarea celor trei proiecte, se va ajunge la 50 - 60 de paturi, relatează Agerpres.
"Nu cred că există un standard. Vă spun că mai mărim capacitatea acum să ajungem până la cel puțin 50 - 60 de paturi demaraj la sfârșitul acestor trei proiecte. Există și paturi de nivel intermediar nu numai paturile pentru mari arși, pentru că pacienții ulterior au nevoie de îngrijiri suplimentare. Cred că nici o țară din lume nu are un număr suficient de mare încât în cazul unei catastrofe, unei tragedii să poate să trateze toți pacienții. Important este însă să putem să gestionăm activitatea curentă, dar trebuie să facem și o educație și o informare a populației încât riscurile apariției unor astfel de accidente să fie cât mai mici. Nu există nicăieri o posibilitate să ai centru de mari arși. Toată lumea speră să aibă un centru cu sute de paturi, în care oamenii de acolo să aștepte să se întâmple ceva. Nu, nu așa funcționează lucrurile", a spus ministrul.
Potrivit ministrului, cele trei centre se vor realiza "cu adevărat".
"Știți că, de-a lungul timpului, au existat tot felul de propuneri, inițiative... De exemplu, domnul Eugen Nicolăescu a lansat proiecte pentru opt spitale regionale. Noi construim trei, dar și le și facem. Vedeți, asta este diferența între a lansa diverse cifre în spațiul public și de a nu finaliza nimic și cei care lucrează și care fac lucrurile să se întâmple. Mă bucur că proiectele spitalelor regionale avansează și sper ca, până la sfârșitul acestui an, să avem operațional între șantierele pe care se lucrează efectiv cel de la Iași", a completat Alexandru Rafila.
HotNews: Câți pacienți mari arși transferă anual România în străinătate?
19 pacienți mari arși au fost transferați de autorități la spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2023, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro. 12 dintre cei 19 au fost răniți și transferați în urma unui eveniment foarte mediatizat - explozia de la Crevedia, din luna august.
Numărul pacienților cu arsuri grave transferați în străinătate pare să fie foarte mic pentru o țară care nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși, nici măcar la 8 ani de la incendiul din Colectiv, dar înregistrează, în schimb, printre cele mai multe cazuri de mari arși din Europa.
Practic, în lipsa centrelor pentru mari arși, care nu s-au construit, Mecanismul de transfer în străinătate rămâne singurul câștig obținut pentru marii arși după Colectiv, dar cifrele arată că și acesta este departe de a funcționa cu adevărat.
de Jan 31 Oct 2023 07:37