Guvernul a decis joi că certificatul COVID-19 este valabil la intrarea în țară cu doza booster, fie cu dovada trecerii prin boală sau cu un test PCR negativ. Au fost făcute modificări și în privința formularului PLF.

Modificări privind formularul PLF

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat că în ședința de guvern de joi, la solicitarea Ministerului sănătății, a fost aprobată o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență 129/2021 privind implementarea formularului digital (PLF) de intrare în România.

Modificarea a fost făcută după ce au existat plângeri privind primirea unor amenzi, deși fuseseră completate formularele, și alte disfuncționalități.

Astfel, a fost prelungit termenul în care acest formular poate fi completat - de la 24 de ore la 72 de ore înaintea utilizării formularului. La acestea se adaugă și cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular.

Baciu și-a cerut scuze pentru situația creată față de toți cei care au fost puși în situații ”dificile” din cauza acestui formular.

Noua ordonanță de urgență prevede categoriile de personal exceptate de completarea formularului:

”Spre exemplu, piloții de aeronavă, deși părăsesc spațiul aerian local și se duc în alt stat, aceștia nu se dau jos din avion, nu se expun și certificatul nu ar putea să rezolve o problemă pentru care a fost el creat. Deci, astfel de situații: conducătorii autovehiculelor cu capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime, personalul navigant, îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat; polițiștii care participă la misiuni de aducere în țară, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei; personalul implicat în executarea misiunilor de transport a pacienților, ai serviciului medical și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României, persoanele care se deplasează pentru locul de muncă și tranzitează pe frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore - spre exemplu, cineva care muncește la graniță și muncește în Ungaria sau în Bulgaria și trăiește în România și dimineața merge la muncă și evident, la sfârșitul programului se întoarce, deci ar fi absurd să completeze acest formular”.

O altă modificare se referă la datele cu caracter personal care sunt menținute pentru o perioadă de șase luni de la completarea formularului.

În momentul de față, aceastea sunt menținute timp de 15 zile, însă, dacă cineva inițiază o procedură juridică, aceste date trebuie dovedite ulterior în respectiva procedură juridică.

”Aceste date trebuie să existe, nu trebuie să fie șterse în mod automat după 15 zile, cum se întâmplă în momentul de față pentru cei care nu au niciun fel de problemă. Adică, dacă ai completat acest formular și ai trecut și totul a fost foarte ok, datele, după 15 zile, se șterg automat, fără intervenție umană. Însă, dacă există vreo problemă, se intră pe o procedură juridică, e important, pentru soluționarea corectă și completă a cauzei, ca datele să existe în maniera inițială și în forma originală”, a spus Baciu.

De asemenea, s-a redus valoarea amenzilor. În prezent, plafonul de acordare a amenzilor  între 2.000 și 3.000 de lei. Pragul minim a fost scăzut la valoarea de 500 de lei.

Baciu a precizat că, pentru cei care au început un demers juridic și pentru care nu există o decizie finală, dacă se va merge, totuși, în declararea și impunerea unei amenzi, pragul minim va fi de 500 de lei, nu de 2.000 de lei.

Aliniere la Regulamentul european

Tot în ședința de astăzi, a fost adoptat un act normativ pentru punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene 1073 din 2021 referitoare la certificatul digital pentru călătorii în Spațiul Economic European și Elveția, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile.

La nivel european există acum o regulă uniformă pentru călătoriile în spațiul comunitar.

”Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data celei de-a doua doze, atunci putem să mergem pur și simplu, este valid în acest fel. Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la cea de-a doua doză, atunci este necesară administrarea unei doze de booster. Însă, vreau să fac un comentariu extrem de important: acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul comunității europene, nu se adresează regulilor existente și felului în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici și România”, a explicat Andrei Baciu.

Folosirea certificatului pe plan intern

Tot în acest act normativ mai există o prevedere aduce modificări în privința certificatului digital.

Secretarul de stat a anunțat că se prelungește perioada de valabilitate a certificatelor digitale europene privind Covid-19, de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de față, până la 31 decembrie 2022 și prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuat.

”Acest lucru nu se adresează modalității de utilizare a certificatelor privind vaccinarea atunci când călătorim în spațiul european sau în comunitatea europeană”, a atras atenția Baciu.

Raed Arafat a anunțat că, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate joi, au fost ”ajustate” unele reguli privind gradul de ocupare în unele localuri sau săli.

Un alt aspect de ajustare se referă la permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază, situați în centrele și parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în și din acestea, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană.

”În mall-uri, în centrele comerciale în care există în interior magazine alimentare, acestea erau restricționate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuții care au avut loc inclusiv la nivel înalt, cu domnul prim-ministru și cu operatorii economici, s-a ajuns la soluția că, dacă există un culoar dedicat, controlat, de intrare, deplasare și ieșire, se poate merge în condițiile în care se merge la celelalte magazin alimentare, dar va trebui stabilit clar 4 metri pătrați per persoană, luând în considerare numai spațiul de vânzare, ce înseamnă că se face calculul astfel încât să iasă din calcul la suprafața respectivă rafturile, zonele de expunere și tot și rămân numai zonele în care circulă oamenii, de fapt. Acolo se calculează, la 4 metri pătrați pe persoană și, ca să fie controlabilă situația, dacă există 50 de persoane limită, atunci sunt 50 de cărucioare. Fiecare persoană intră cu căruciorul ei și pleacă cu căruciorul, îl lasă afară și poate intra altă persoană, dacă se atinge numărul maxim de persoane”, a spus Raed Arafat.