Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuții preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.

La 31 iulie, au avut deja loc o serie de demersuri pozitive cu Sanofi-GSK.

Contractul avut în vedere cu Johnson & Johnson ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țările SEE.

Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum și pentru o posibilă achiziționare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare.

Comisia continuă discuțiile intense și cu alți producători de vaccinuri.

Discuțiile preliminare încheiate cu Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice ale Johnson & Johnson, reprezintă un pas important în vederea încheierii unui angajament prealabil de achiziție și, prin urmare, a punerii în aplicare a Strategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020. 

Această strategie urmărește să asigure accesul tuturor cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni. În acest scop și împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente prealabile de achiziție cu producători de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preț, atunci când un vaccin devine disponibil.

Comisia Europeană își ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume și nu numai în Europa.