Comisia Europeană a semnat joi primul contract negociat în numele statelor membre pentru achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19.

Contractul a fost semnat cu AstraZeneca și va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene.

Prin intermediul contractului, toate statele membre vor putea să achiziționeze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporțional cu populația.

Executivul de la Bruxelles continuă discuțiile privind încheierea unor acorduri similare cu alți producători de vaccinuri.

Până acum, CE a încheiat cu succes discuții preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson & Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august și cu Moderna la 24 august.

AstraZeneca și Universitatea din Oxford și-au unit forțele pentru a crea și a distribui potențialul vaccin recombinant al universității, bazat pe un adenovirus, vizând prevenirea infecției COVID-19.

Vaccinul-candidat al AstraZeneca este testat deja în cadrul unor trialuri clinice de fază II/III de mare amploare, în urma unor rezultate promițătoare obținute în studii de fază I/II privind siguranța și imunogenitatea.

Contractul din 27 august se bazează pe Acordul de cumpărare în avans, aprobat la 14 august, încheiat cu AstraZeneca, care va fi finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență.

Țările din ”Alianța pentru vaccin incluziv” (Germania, Franța, Italia, Țările de Jos), care au început negocierile cu AstraZeneca, au solicitat Comisiei să le continue printr-un acord semnat în numele tuturor statelor membre.

Potrivit Comisiei Europene, decizia de a susține vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare științifică solidă și pe tehnologia utilizată (ChAdOx1, un vaccin recombinant bazat pe un adenovirus nereplicativ circulant la cimpanzei), pe viteza de livrare a unor mari cantități, pe costuri, pe partajarea riscurilor, pe răspunderea implicată și pe o capacitate de producție care să poată aproviziona întreaga UE, printre altele.

Împreună cu statele membre și cu Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va utiliza mecanismele de flexibilitate existente în cadrul de reglementare al UE pentru a accelera autorizarea și disponibilitatea vaccinurilor cu succes dovedit împotriva COVID-19, menținând în același timp standardele privind calitatea, siguranța și eficacitatea.

Cerințele de siguranță necesare și evaluarea specifică de către Agenția Europeană pentru Medicamente, ca parte a procedurii de autorizare pentru piața UE, garantează faptul că drepturile cetățenilor vor rămâne pe deplin protejate.

Pentru a compensa riscuri atât de mari asumate de producători, acordurile de achiziționare în avans prevăd ca statele membre să despăgubească producătorul pentru daunele suferite în anumite condiții.

Răspunderea rămâne în seama societăților.