Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația Tonal atrag atenția asupra situației zecilor de mii de persoane din centrele sociale rezidențiale din România, în contextul COVID-19.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, ministrului Nelu Tătaru și președintei ANDPDCA, Mădălina Turza, Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația Tonal atrag atenția asupra situației disperate a zecilor de mii de persoane, cu sau fără dizabilități, aflate în centrele sociale rezidențiale din România, care sunt puse în pericol, involuntar, chiar de către angajații acestor centre.

Cele două asociații precizează că angajații din aceste centre sunt testați doar o dată pe săptămână, fapt ce contribuie la creșterea ratei de infectare cu COVID-19 în rândul rezidenților.

”Salariații petrec doar 8-9 ore de muncă în centre. În rest, își trăiesc viața în comunitate, unde nu pot fi depistate în timp util eventualele persoane infectate care, ca și angajați ai centrelor, ulterior vor infecta rezidenții – așa cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor”, susțin Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația Tonal, punctând faptul că infectările se propagă în interior din cauza interacțiunii dintre rezidenții infectați cu cei neinfectați, fie din lipsă de spațiu, fie din cauza netestării la timp a rezidenților infectați.

Asociațiile critică oprirea de către CNSU a publicării de date de către INSP, referitoare la numărul de focare și de persoane infectate din aceste centre, fapt poate contribui la protejarea insuficientă a acestui grup vulnerabil. 

De la jumătatea lunii octombrie, Guvernul a stabilit să nu mai ia în calcul la rata incidenței focarele din centrele rezidențiale. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, explica la acea vreme că ia această măsură pentru a evita situațiile în care o localitate intră în carantină din cauza unui astfel de focar care, nu este în comunitate, ci izolat, într-un centru.

Cele două asociații susțin că autoritățile nu au luat în calcul faptul că angajații care se infectează într-un centru, trăiesc în comunitate (din lipsa izolării timp de 14 zile la locul de muncă). 

Potrivit INSP, la 12 noiembrie erau 328 de focare în toate centrele rezidențiale (indiferent de tipul acestora), cu un total de 7.172 de cazuri de infectări. 

”Indiferent de semnificația acestui număr (total infectări / infectări active la data de astăzi) gravitatea situației constă în faptul că toate aceste focare și toate cele 7.172 de persoane au fost infectate pe fondul izolării lor continue de aproape opt luni de zile. Raportările INSP referitoare la infectările cu Sars-Cov-2 ale persoanelor (cu/fără dizabilități) care trăiesc în centrele rezidențiale sunt neclare, incomplete, creînd confuzie și arătînd în continuare o atitudine de superficialitate față de acest grup vulnerabil”, se arată în scrisoarea deschisă.

”Persoanele din centrele rezidențiale sunt puse în pericol, fără intenție, chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ele, adică de angajații din sistemul de asistență socială. Marea majoritate a focarelor au fost și sunt cauzate involuntar de aceștia, în condițiile în care rezidenții nu au voie să părăsească centrele, și nici să primească vizite ale persoanelor din comunitate. O posibilă infectare a unui salariat este un pericol atât pentru comunitatea în care acesta trăiește, cât și – la locul de muncă - pentru persoanele cu dizabilități pe care le îngrijește acel salariat. Considerăm că situația este foarte diferită acum, comparativ cu începutul pandemiei, și credem că, până la acest moment, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) ar fi trebuit să dispună de o evaluare precisă a situației, să elaboreze un plan concret, cu măsuri coerente și alocări de personal, și să solicite consiliilor județene fondurile necesare turelor de muncă de 2 săptămâni (prin rotație)”, afirmă asociațiile.

Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația Tonal solicită câteva măsuri pentru garantarea siguranței rezidenților și angajaților din centre:

1. Guvernul să adopte cadrul legal necesar pentru ca angajații centrelor rezidențiale să reia urgent sistemul de lucru în ture de câte două săptămâni, și/sau acolo unde nu este posibil, să asigure testarea zilnică a angajaților;

2. DGASPC să asigure asistență pentru elaborarea și publicarea planurilor de intervenție în funcție de scenariile posibile pentru fiecare centru (nicio persoană infectată, mai mulți angajați și rezidenți infectați, permiterea vizitării rezidenților prin asigurarea testării  unui membru de familie cel puțin o dată / lună);

3. Consiliile Județene să aloce fondurile necesare pentru implementarea planurilor de intervenție din fiecare centru, inclusiv plata salariilor și a stimulentelor angajaților, ori decontarea unor cheltuieli cu cazarea și transportul acestora.

4. CNSU și INSP să asigure colectarea adecvată și publicarea datelor referitoare la situația focarelor apărute în fiecare centru social rezidențial, cu menționarea numărului de rezidenți și angajați infectați, vindecați sau decedați.

5. Ministerul sănătății să se asigure că Direcțiile de Sănătate Publică realizează și transmit în timp util centrelor, rezultatele anchetelor epidemiologice.