Consiliul a adoptat astăzi o modificare a Directivei TVA prin care se introduce o scutire temporară de TVA pentru importuri și anumite furnizări ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Directiva privind activitățile de tip „achiziționare și donare” va facilita achiziționarea de bunuri și servicii de către Comisie și agențiile UE pentru a le distribui gratuit statelor membre în contextul actualei crize de sănătate publică.

Prin această actualizare, achizițiile de bunuri și servicii efectuate de un organism al UE în numele statelor membre pentru a răspunde situației de urgență generate de pandemia de COVID-19 sunt adăugate temporar pe lista tranzacțiilor scutite din Directiva TVA. Noua scutire va permite mai multe donații către statele membre și instituțiile acestora, deoarece va degreva organele UE de sarcinile bugetare și administrative care au creat obstacole în calea procesului.

”Datorită acestei modificări, Comisia și agențiile UE vor fi în măsură să valorifice la maximum bugetul UE pentru a face față consecințelor pandemiei de COVID-19”, precizează Consiliul.

După încetarea acestei situații de urgență, se va reveni la cotele de TVA aplicabile în prezent.