Ministerul Sănătății a făcut vineri un control inopinat la Spitalul de Psihiatrie Obregia după ce Libertatea a publicat informații privind posibile acțiuni de corupție cu fonduri PNRR.

"Discutăm despre un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorie în Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat pentru finanțare integrală din PNRR în 2 februarie, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după. Mă îngrijorează faptul că, deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program”, a declarat după control secretarul de stat Alexandru Rogobete.

Ministerul Sănătății, în calitate de finanțator și de coordonator național PNRR pentru componenta Sănătate monitorizează fiecare procedură de achiziție publică realizată cu bani europeni nerambursabili.

”Atunci când sunt sesizate încălcări sau vor exista suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupție, vă asigur că vom interveni rapid și nu vom accepta ca cineva, indiferent cine este, să pună în pericol acest program”, a spus oficialul, adăugând că PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România.

”Dacă nu utilizăm corect, transparent și în beneficiul pacienților acești bani (sume istorice pentru România) pentru a dezvolta spitalele, pentru a crește siguranța pacienților și aactului medical, nu mai avem nicio altă șansă”, a mai spus el.

În urma rezultatului corpului de control, daca va fi cazul, va fi reziliat contractul de finanțare.

Un medic de la Spitalul Obregia a reclamat la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) o posibilă faptă de corupție. După ce a făcut nota de fundamentare pentru un ecograf nou, i s-a spus apoi să semneze din nou actul, scrie Libertatea.