Vaccinarea împotriva COVID-19 în UE va începe imediat după Crăciun, a anunțat șefa Comisiei Europene, chiar în ziua în care Executivul comunitar a anunțat că a mai comandat noi doze de vaccin.

„Pe 27, 28 și 29 decembrie va începe vaccinarea pe teritoriul UE”, a transmis pe Twitter Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că pe 21 decembrie - cu opt zile mai devreme decât era planificat - va lua o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech. La rândul său, Comisia Europeană a transmis că va lucra în regim de urgență pentru a autoriza vaccinul în termen de două zile după unda verde din partea EMA.

În acest context, Uniunea Europeană a decis să profite de opțiunea de care dispune pentru a cumpăra o cantitate suplimentară de 100 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, după ce în luna iulie a refuzat o ofertă pentru un acord mult mai mare, au declarat pentru Reuters mai mulți oficiali europeni, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin, în cadrul acestui contract.

Alte vaccinuri comandate de UE au întâmpinat întârzieri cu prilejul testelor clinice, ceea ce a obligat blocul comunitar și alte state bogate să se bazeze pentru moment pe vaccinurile oferite de un număr mai mic de producători decât estimau inițial.

Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech a început să fie introdus în Marea Britanie și SUA și, de săptămâna următoare, ar urma să fie aprobat și în UE.

Potrivit unor informații publicate anterior de Reuters, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer și compania germană BioNTech. Aceasta ar însemna un preț total de până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, preț care ar urma să crească la 4,65 miliarde euro dacă ar fi achiziționate alte 100 milioane de doze de vaccin.

Cu o populație de 450 milioane de locuitori, blocul comunitar se bazează în prezent numai pe cele 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer pe care le-a comandat deja pentru primele sale campanii de vaccinare, care ar urma să înceapă în jurul Crăciunului.

În luna ianuarie 2021, UE ar urma să aprobe și vaccinul dezvoltat de Moderna, pentru care are o comandă inițială de 80 de milioane de doze, cu o opțiune pentru alte 80 de milioane.

În total, UE a semnat acorduri pentru 1,3 miliarde doze de vaccin cu companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK și CureVac, beneficiind și de opțiuni pentru a achiziționa alte 660 milioane de doze. Însă testele clinice pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și Sanofi au întâmpinat întârzieri, iar vaccinul dezvoltat de CureVac nu a ajuns încă în etapa testelor. 

În plus, Comisia Europeană a încheiat joi discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare.

Portofoliul diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene, a comunicat Executivul UE.

„Demersul de astăzi în vederea încheierii unui acord cu Novavax demonstrează angajamentul Comisiei de a asigura explorarea tuturor opțiunilor posibile de acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Accesul la un număr mai mare de vaccinuri ne va permite să avem o acoperire suficientă pentru a învinge pandemia”, a spus von der Leyen.

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.