Comisia Europeană, în colaborare cu mai mulți parteneri, a lansat o platformă europeană de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea rapidă și schimbul datelor de cercetare disponibile.

Platforma, lansată luni și care face parte din planul de acțiune ERAvsCorona, reprezintă o etapă suplimentară în eforturile UE de a sprijini cercetătorii din Europa și din întreaga lume în lupta împotriva noului coronavirus.

”Noua platformă va oferi un mediu european și mondial deschis, de încredere și scalabil, în care cercetătorii vor putea stoca și distribui seturi de date, cum ar fi secvențe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice și studiile clinice, precum și date epidemiologice. Ea este rezultatul unui efort comun depus de Comisia Europeană, Institutul European de Bioinformatică - Laboratorul European de Biologie Moleculară (EMBL-EBI, infrastructura Elixir și proiectul COMPARE, precum și de statele membre ale UE și alți parteneri”, a anunțat marți Comisia Europeană.

Schimbul deschis și rapid de date accelerează considerabil cercetarea și descoperirile, permițând un răspuns eficace la situația de urgență cauzată de coronavirus. 

Platforma europeană de date privind COVID-19 se aliniază la principiile stabilite în Declarația privind schimbul de date în caz de urgență în domeniul sănătății publice și accentuează angajamentul Comisiei pentru date de cercetare deschise și știință deschisă, al cărui scop este o știință mai eficientă, mai fiabilă și care produce răspunsuri adecvate la provocările societale.

În acest context, platforma reprezintă, de asemenea, un proiect-pilot prioritar, destinat realizării obiectivelor Cloudului european pentru știința deschisă (EOSC) și se bazează pe rețelele stabilite între EMBL-EBI și infrastructurile naționale de date în domeniul sănătății publice.