Vaccinarea împotriva COVID-19 a început de câteva săptămâni, iar autoritățile naționale și producătorii se grăbesc pentru a crește capacitățile de producție și pentru a autoriza cât mai multe vaccinuri, cu scopul de a crește disponibilitatea acestora

Ungaria renunță la vaccinul rusesc, dar critică UE

Este puțin probabil ca Ungaria să recurgă la vaccinul rus împotriva noului coronavirus, având în vedere capacitățile limitate de producție pentru Sputnik V, a declarat duminică premierul ungar Viktor Orban, care a criticat totodată abordarea Uniunii Europene cu privire la achiziționarea de vaccinuri, potrivit AFP.

Obișnuit cu tensiunile cu Bruxelles-ul, Orban a trimis experți pentru a monitoriza dezvoltarea vaccinului în Rusia și China și a primit probe din vaccinul rus Sputnik V.

"Știm că vaccinul rusesc este bun, dar nu este suficient și probabil că nu va fi suficient în viitor, având în vedere capacitățile limitate de producție", a spus Orban duminică într-un interviu la radioul public maghiar.

Comparativ cu Sputnik V, „China (vaccinul) este mai promițătoare, se pare că va fi disponibil mai devreme și în cantități mai mari”, a spus premierul.

"În mod ideal, veți putea alege dacă doriți să vă vaccinați cu un vaccin occidental sau cu un vaccin chinezesc", a adăugat el.

Experții occidentali și ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Sputnik V, dezvoltat cu sprijinul aparatului de stat și autorizat în Rusia în timpul verii, chiar înainte de studii clinice la scară largă.

Viktor Orban a mai spus duminică că „nu este mulțumit de ritmul” de achiziție a vaccinului de către Uniunea Europeană.

„Au existat producători ale căror produse erau disponibile mai devreme în Canada, Marea Britanie și Israel decât de exemplu în UE”, a regretat el. (HotNews.ro)

India autorizează utilizarea „pentru situații de urgență” a două vaccinuri

Șeful agenției pentru medicamente din India a anunțat că a dat, duminică, aprobarea finală pentru folosirea de urgență a două vaccinuri contra coronavirusului, dezvoltate de AstraZeneca/Universitatea Oxford și de compania locală Bharat Biotech, transmite Reuters.

Eficacitatea generală a vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 70,42%, iar Covaxinul dezvoltat de Bharat Biotech este ”sigur și generează un răspuns imun robust”, a spuns Controlorul General pentru Medicamente din India, V.G. Somani.

Vaccinul AstraZeneca este fabricat local de Serum Institute din India, în timp ce Bharat Biotech s-a aliat cu organizația guvernamentală Consiliul pentru Cercetarea Medicală.

Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, are deja în depozite 50 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca.

Ambele vaccinuri pot fi stocate la 2-8 grade Celsius și trebuie administrate în două doze, la distanță de 4 săptămâni una de alta.

”Fiecare indian va fi mândru că cele două vaccinuri care au primit aprobarea pentru folosirea de urgență sunt făcute în India”, a scris pe Twitter premierul Narendra Modi.

India a efectuat sâmbătă simulări de vaccinări în întreaga țară înainte de a declanșa, posibil chiar de duminică, o campanie masivă de vaccinări împotriva coronavirusului în țara de 1,3 miliarde de locuitori.

O comisie guvernamentală a recomandat vineri utilizarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford și de AstraZeneca.

India, a treia cea mai afectată țară din lume de coronavirus, după SUA și Brazilia, și-a fixat un obiectiv ambițios de a vaccina până la 300 de milioane de persoane până la jumătatea lui 2021.

Potrivit unui bilanț întocmit vineri de AFP din surse oficiale, India înregistra 148.994 de morți și 10.286.709 de cazuri de contaminare. (HotNews.ro)

Undă verde pentru producerea în Elveția a vaccinului Moderna

Autoritățile elvețiene au acordat firmei Lonza Group permisiunea de a începe producția vaccinului contra Covid-19 al Moderna la unitatea din Elveția, potrivit ziarului SonntagsZeitung și agenției Reuters.

”La acest moment se desfășoară importante activități de pregătire, cu scopul de a mări capacitățiel liniilor de producție”, a spus un purtător de cuvânt al fabricii Lonza din Visp.

Producția pe scară largă ar putea începe zilele următoare, astfel încât livrările să înceapă imediat ce este aprobat în Europa.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Elveția, Swissmedic, ce a aprobat deja vaccinul Pfizer/BioNtech, este așteptată să-l aprobe și pe cel al Moderna curând, potrivit declarațiilor oficiale.

Statele Unite au autorizat vaccinul Moderna pe 19 decembrie, Canada pe 23 decembrie, iar Agenția pentru Medicamente a UE ar urma să-l aprobe săptămâna ce urmează.

Unitatea Lonza din Elveția are o capacitate de producție de 800.000 de doze, pe care le trimite însă mai întâi în Spania, ce pregătește dozele individuale pentru livrare.

Lonza, care în luna mai a anunțat contractul prin care va fabrica vaccinuri pentru Moderna, deja îl produce la o unitate din Statele Unite. Moderna are și ea capacități de producție. (HotNews.ro)

Marea Britanie va permite imunizarea unei persoane cu doze din vaccinuri diferite

Marea Britanie va permite, în cazuri rare, ca o persoană să fie vaccinată cu două vaccinuri diferite pentru Covid-19, în pofida lipsei dovezilor legate de gradul de imunitate oferit, transmite Reuters.

Îndepărtându-se de alte strategii existente la nivel mondial, guvernul de la Londra a anunțat că oamenii ar putea primi două vaccinuri diferite pentru Covid-19, de exemplu dacă primul vaccin primit nu mai este disponibil, potrivit recomandărilor publicate îna ajunul Anului Nou.

Directorul pentru imunizări al Public Health England, Mary Ramsay, a spus că acest lucru se va întâmpla extrem de rar și că guvernul nu recomandă amestecarea vaccinurilor, în schema de vaccinare care necesită administrarea a două doze, la un interval de câteva săptămâni.

În decembrie, Marea Britanie a devenit prima țară care a autorizat folosirea în regim de urgență a vaccinurilor împotriva Covid-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Universitatea Oxford.

Ambele vaccinuri trebuie administrate în două doze, la câteva săptămâni distanță, dar nu au fost create pentru a fi amestecate.

Marea Britanie a provocat o controversă, în această săptămână, anunțând planul de a amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin, în încercarea de a oferi o protecție limitată unui număr cât mai mare de oameni, prin administrarea primei doze. (News.ro)

Peste 800.000 de ruși, vaccinați

Peste 800.000 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19 până acum în Rusia, unde au fost furnizate peste 1,5 milioane de doze de vaccin, a declarat sâmbătă ministrul sănătății Mihail Murașko.

Rusia, care a început să distribuie vaccinul Sputnik V la începutul lunii decembrie, este a patra cea mai afectată țară în lume de pandemia de Covid-19, cu peste 3,2 milioane de persoane contaminate.

Moscova a raportat sâmbătă 26.301 cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2 în 24 de ore și 447 decese, ceea ce ridică bilanțul oficial la 58.002 morți.

Vaccinul Sputnik V, pe care Rusia a început să-l furnizeze și altor țări, precum Argentina, este administrat în două doze unei persoane, la un interval de 21 de zile. (Agerpres)

Vezi și UE este „pregătită să ajute” la creșterea producției de vaccinuri