Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri că dificultățile economice cauzate de criza coronavirusului pot expune firmele europene „strategice” la preluări străine.

„Criza coronavirusului afectează profund economia europeană, iar multe companii sunt temporar slăbite de această criză, trebuie să avem grijă de ele", a spus ea. „Unele sectoare sunt esențiale pentru securitate, sănătate publică și liniște, precum sănătatea, cercetarea medicală sau infrastructura strategică”, a punctat ea.

Deși mesajul ei nu s-a referit în mod explicit la „diplomația măștilor” practicată de China, termen lansat recent de AFP (mask diplomacy), este rezonabil să te gândești că Beijingul ar putea avea în cele din urmă ambiții ascunse într-o Europă post-coronavirus.

Cu toate acestea, într-un OP-ED publicat de EURACTIV.com, Zhang Ming, șeful misiunii la UE a Chinei, scrie că lupta împotriva virusului nu are nicio legătură cu sistemele sociale sau geopolitice.

„Politizarea epidemiei sau suspiciuniile la adresa eforturilor Chinei nu reprezintă nimic altceva decât o atitudine parohială și dăunătoare. Când viața și sănătatea oamenilor sunt în joc, singura atitudine corectă este să lași politica și prejudecățile deoparte și să te alături luptei mondiale împotriva virusului”.

Pe 13 martie, un avion chinez încărcat cu echipamente medicale și experți a ajuns în Italia. În aceeași zi, China a ținut o videoconferință cu reprezentanți din 17 țări din Europa Centrală și de Est pentru a-i sfătui cum să lupte împotriva virusului și a promite ajutor material.

De asemenea, Comisia Europeană a prezentat un pachet economic de 37 de milioane de euro pentru atenuarea impactului socio-economic al epidemiei. Pachetul a fost lăudat de țările membre, dar ventilatoarele și alte echipamente medicale în prezent valorează mult mai mult.

Spre deosebire de China, țările UE nu au reușit să furnizeze Italia sau niciunui alt stat membru echipamente medicale cruciale pentru a face față epidemiei de coronavirus.

Totuși, UE a decis recent să interzică exporturile de echipamente individuale de protecție în afara blocului și să-și concentreze eforturile spre piața internă.

Statele membre consideră că această decizie ar trebui „să conducă la ridicarea completă a oricăror interdicții sau restricții interne, fie ele formale sau informale”. Germania și Franța au interzis deja exporturile, care la acea vreme au atras critici puternice din partea altor parteneri UE.

În urma inițiativei comune de achiziții a Comisiei Europene, executivul UE a anunțat marți că furnizorii internaționali vor fi gata să livreze echipament de protecție personală pentru combaterea COVID-19 în două săptămâni.

Dar, în acest timp, „pachetul anti-coronavirus” din China a ajuns în mai multe state membre ale UE, inclusiv în Spania, care acum are al doilea cel mai mare număr de decese COVID-19 din lume.

Pentru Comisia Europeană, gesturile amabile ale Chinei sunt doar o modalitate de a mulțumi țărilor din UE care au oferit Chinei asistență semnificativă când statul asiatic era epicentrul crizei coronavirusului în urmă cu doar câteva săptămâni.

Criticii sugerează însă că „diplomația măștilor” dusă acum de China își propune să construiască o apropiere de Europa într-un moment în care colaborarea dintre Bruxelles și Washington este defectuoasă.

În această ediție specială the Capitals, rețeaua EURACTIV a analizat cum a fost percepută asistența chineză în diferite state membre ale UE.

HELSINKI. Marți (24 martie), presa a scris că Beijingul a contactat guvernul finlandez cu o ofertă de vânzare a unor măști de protecție pentru față. În plus, guvernul din Estonia a întrebat dacă guvernul de la Helsinki ar fi dispus să accepte o achiziție comună de echipamente din China.

Potrivit tabloidului finlandez Iltalehti, autoritățile și politicienii finlandezi au analizat oferta chineză și există îngrijorări cu privire la posibilele motive politice ascunse în spatele unui astfel de gest. Cu toate acestea, Finlanda trebuie să încerce o decizie de a cumpăra echipamente în cazul în care stocurile par să se epuizeze. Porțile Agenției Naționale de Aprovizionare de Urgență au fost deschise luni (23 martie) pentru a liniști publicul.

TALLINN. Într-un interviu realizat de Iltalehti marți (24 martie), președintele Sauli Niinistö a spus că nu poate confirma dacă Finlanda și Estonia au decis să cumpere măști și alte echipamente din China. Au avut loc discuții cu privire la această problemă între Niinistö și președintele Estoniei, Kirsi Kaljulaid, precum și între miniștrii de externe din cele două țări. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

BRUXELLES. Ministrul sănătății din Belgia, Maggie De Block, a criticat statele UE pentru blocarea exporturilor de măști că acționează împotriva „spiritului” Uniunii Europene și a salutat donațiile chineze.

Vineri (20 martie), cinci milioane de măști din Shanghai au aterizat pe aeroportul din Bierset, în timp ce o altă livrare de peste șase milioane de măști a ajuns luni (23 martie) pe aeroportul din Liège. Majoritatea măștilor sunt măști chirurgicale, dar o livrare de 150.000 de măști FFP2 sunt destinate personalului medical care este în contact direct cu pacienții cu coronavirus.

La jumătatea lunii martie, gigantul chinez Alibaba a donat Belgiei 500.000 de măști și 30.000 de truse de testare. Donarea echipamentelor de protecție și testare s-a făcut grație intervenției personale a regelui și cu sprijinul agenției de export și investiții valone Awex. „Aș dori să mulțumesc sincer lui Jack Ma și Alibaba pentru susținerea Belgiei în lupta împotriva COVID-19”, a declarat De Block.

Autoritățile belgiene au confirmat că parchetul federal a deschis o anchetă de fraudă după ce o comandă de 5 milioane de euro pentru măști de protecție nu s-a concretizat. Belgia, împreună cu câteva state vecine, au plasat o comandă comună pentru echipament de protecție de la o companie turcă acum câteva săptămâni. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

HAGA. Companiile aeriene chineze au sprijinit Royal Dutch Airlines KLM cu zeci de mii de măști și mănuși. Având în vedere resursele limitate din spitalele olandeze, KLM va ajuta, la rândul său, compania Erasmus MC din Rotterdam și alte institute de sănătate olandeze, a spus companiile aeriană olandeză.

BERLIN. Cetățenii germani au încercat să cumpere măști, pe canalele obișnuite, din China, cel mai mare producător din lume, dar nu a existat nicio cooperare formală între cele două țări. Companiile producătoare de automobile și alte fabrici mari își donează stocurile către guvern în schimb, în ​​timp ce unele companii au schimbat deja producția pentru a începe să producă măști. Daimler, de exemplu, a acceptat să doneze 110.000 de măști. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PARIS. La începutul epidemiei de coronavirus, guvernul francez a declarat că stocurile sale de stat sunt suficiente pentru a face față epidemiei. Dar îngrijitorii și-au dat seama curând că acest lucru nu este adevărat și mulți dintre ei au fost nevoiți să lucreze fără nicio protecție. La 17 martie, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a estimat că „110 milioane de măști” au rămas în rezervele statului, comparativ cu peste un miliard în urmă cu zece ani.

Nu este clar de ce Franța a redus rezerva de stat, dar o investigație parlamentară va fi lansată după ce epidemia se va termina pentru a scoate la lumină răspunsul la trei teme esențiale: deficitul de măști, lipsa testelor de screening și capacitatea redusă în unitățile de terapie intensivă.

Franța a primit un milion de măști de la ONG-urile din Beijing, potrivit ministrului de externe, Jean-Yves Le Drian. Franța trimisese anterior 17 tone de echipament medical la Wuhan, orașul chinez unde virusul a apărut în decembrie. (Cécile Barbière | EURACTIV.fr)

LONDRA. Nu s-a vorbit până acum de donații din partea Chinei sau despre achiziții din China, deși Marea Britanie a cumpărat peste trei milioane de măști în ultima săptămână.

Cu toate acestea, guvernul are dificultăți în a îmbunătăți distribuția măștilor și a echipamentelor de protecție către spitale. Este un număr tot mai mare de reclamații din partea personalului NHS, pus în pericol de lipsa de disponibilitate a măștilor și șorțurilor chirurgicale. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN. Guvernul irlandez este în discuții cu administrația chineză despre un potențial contract privind echipamentele necesare în combaterea COVID-19, a declarat vicepremierul Simon Coveney weekendul trecut.

„Avem acum un contract de peste 200 de milioane de euro pentru echipamente de protecție personală care vor veni din China”, a spus Coveney, adăugând că transportatorul aerian irlandez Aer Lingus va opera zboruri între Irlanda și China pentru a aduce proviziile.

De asemenea, Coveney a dezvăluit că a vorbit cu ambasadorul chinez în weekend și este probabil să vorbească cu ministrul chinez de externe în zilele următoare. „Suntem aproape de un acord pentru a obține 100.000 de tampoane de testare din China în fiecare săptămână pentru săptămânile care urmează," a spus Coveney. (Samuel Stolton | EURACTIV.com) 

ROMA. Organizații de caritate din China au oferit Italiei 500.000 de măști, 4 tone de materiale medicale, 1.800 de costume de protecție și 150.000 de mănuși de protecție până la jumătatea lunii martie.

Câteva zile mai târziu, ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a anunțat semnarea unui contract de furnizare cu o companie chineză pentru 100 de milioane de măști care vor ajunge în săptămânile următoare.

Prima tranșă de ajutor din partea Chinei a coincis cu impasul la nivelul UE asupra echipamentelor de protecție personală de săptămânile trecute, care a declanșat o poveste anti-UE în țară pentru câteva zile, alimentată în special de formațiunile de extremă dreaptă.

Lucrurile s-au calmat ulterior, după ce echipamente medicale au fost trimise și din Egipt, Turcia, Germania, India, Ucraina și Rusia. „Avem nevoie de 100 de milioane pe lună”, a spus Di Maio, explicând că toate ambasadele italiene din întreaga lume au sarcina de a le găsi.

O echipă de experți de la Crucea Roșie Chineză a vizitat Roma pentru a sprijini specialiștii italieni cu experiența lor, în timp ce 53 de medici și asistente din Cuba au venit să dea o mână de ajutor la spitalul din Crema.

MADRID. În 20 martie, regele Felipe al VI-lea a mulțumit președintelui și fondatorului grupului Alibaba, Jack Ma, pentru că a donat 500.000 de măști Spaniei pentru a ajuta la combaterea răspândirii coronavirusului. Potrivit Fundației Jack Ma, donația a fost posibilă „datorită sprijinului Majestății Sale Regelui și în strânsă colaborare cu ministerele spaniole pentru sănătate, consum și bunăstare”, a căror acțiune a fost crucială pentru a obține o reacție rapidă și livrarea de material sanitar.

De asemenea, Spania a achiziționat 640.000 de kituri de testare rapidă din China în ultimele zile. Începând cu weekendul trecut, guvernul a distribuit în toată țara peste patru milioane de măști (din diferite surse). Madrid, regiunea cea mai afectată, a primit 1,2 milioane de măști (30% din total). (Fernando Heller | EFE)

ATENA. O aeronavă AirChina a adus o primă livrare oficială de echipamente de protecție, ce include mai mult de jumătate de milion de măști, pe 21 martie.

Dar livrarea a inclus, de asemenea, 10 tone de echipament ca donație de la companii și organizații chineze. Transportul a fost livrat de ambasadorul Chinei la Atena miniștrilor sănătății și afacerilor externe. Guvernul grec și-a exprimat recunoștința, lăudând sprijinul și prietenia arătate de partea chineză.

Un rol esențial în livrare l-a avut o companie de electricitate din China, care este deja acționar la firma care operează rețeaua de electricitate din Grecia. Dar alte companii precum Cosco Shipping, Bank of China, ICBC, Huawei, au donat, de asemenea, potrivit ambasadorului chinez.

Grecia și China au o colaborare solidă de 10 ani atunci când vine vorba de investiții, iar opinia publică și autoritățile de stat nu consideră că concurează cu UE, deși Comisia a fost puternic în dezacord cu toate investițiile majore chineze din Grecia (porturi, electricitate etc).

În mass-media grecească, China are o responsabilitate majoră pentru răspândirea coronavirusului, astfel încât aceste mișcări sunt percepute mai mult ca un control al daunelor decât ca un efort diplomatic de a câștiga teren politic-economic. (Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

VARȘOVIA. Potrivit ministerului de externe, datorită diplomației poloneze, care a negociat  cu partea chineză câteva zile, zeci de mii de echipamente de protecție vor fi livrate în curând în Polonia.

Ambasada Chinei a spus că în acest moment dificil „China este pregătită să stea umăr la umăr cu polonezii”. Luni (23 martie), ambasadorul chinez Liu Guangyuan a transmis oficial decizia guvernului său de a oferi polonezilor teste și îmbrăcăminte de protecție gratuit, potrivit cotidianului Rzeczpospolita.

China oferă Poloniei 10.000 de kituri de testare pentru detectarea COVID-19, 20.000 de măști de protecție N95 adaptate cerințelor UE, 5.000 de piese de îmbrăcăminte de protecție medicală specială, 5.000 de ochelari de protecție, 10.000 de mănuși, 10.000 de elemente de protecție pentru încălțăminte.

„Partea chineză va continua să consolideze schimbul de experiență și informații cu partea poloneză, va intensifica cooperarea în lupta împotriva epidemiei și va ajuta Polonia să câștige împotriva bolii”, a transmis ambasada chineză la Varșovia.

Ministrul de externe Jacek Czaputowicz și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul acordat ambasadorului chinez într-un apel telefonic. El a subliniat, de asemenea, necesitatea continuării cooperării cu Beijing. „China ne-a mulțumit pentru sprijinul pe care Polonia le-a arătat la începutul epidemiei, inclusiv o scrisoare a președintelui Duda către președintele Xi Jinping”, a spus ministrul. (Karolina Zbytniewska | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA. Slovacia a cumpărat un milion de măști de protecție pentru față și 100 de kituri de testare, care par să nu fie atât de fiabile, din China. Acesta este un contract semnat prin sistemul de achiziții publice de la un furnizor slovac. Cu alte cuvinte, în Slovacia nu există impresia că partea chineză oferă un ajutor. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk )

PRAGA. În Cehia, „diplomația măștilor” s-a dovedit a fi de mare succes. Primul avion cu măști din China a fost întâmpinat pe aeroport de premierul Andrej Babiš și de alți membri ai guvernului. Președintele ceh Miloš Zeman a mulțumit Chinei în discursul său către națiune, iar pachetele chineze sunt acum distribuite spitalelor cehe.

Ministerul de Interne, care este responsabil pentru aprovizionările din China, comunică zilnic despre ajutorul chinezesc. De asemenea, a subliniat că a fost prima țară din Europa care a fost de acord cu China cu privire la „podul aerian” care va livra cu regularitate materiale medicale. În Cehia, impresia că UE nu a ajutat, dar China da este foarte puternică.

Cu toate acestea, medicii cehi și lucrătorii de asistență medicală se așteptau la ceva ușor diferit, din moment ce mătile FFP3 de care este nevoie cel mai mult nu fac parte din acordul dintre Cehia și China. Iar medicii și laboratoarele au raportat că produsele chineze sunt de calitate scăzută, iar testele nu sunt de încredere.

BUDAPESTA. Ungaria a încercat să cumpere măști din China și a reușit în cele din urmă. Primul avion cu echipament medical din China a aterizat luni (23 martie) în Ungaria, aducând 30.050 de costume de protecție și 82.000 de măști. Ungaria în sine produce aproximativ 25.000 de măști pe zi. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

SOFIA. Prim-ministrul bulgar Boyko Borissov a vorbit cu omologul său chinez Li Keqiang. Beijingul și-a exprimat disponibilitatea de a face o donație mare de măști, ochelari, mănuși și alte materiale sanitare.

O primă livrare din China a ajuns deja în Bulgaria, incluzând 12.000 de măști de unică folosință și 2.000 de măști speciale. „China dovedește încă o dată nivelul ridicat al prieteniei și relațiilor sale diplomatice cu Bulgaria", a spus Borissov în conversația cu premierul chinez.

Cu toate acestea, în Bulgaria, narativul este „vom produce local”. Țara are o importantă industrie textilă și a început producția locală de măști și costume de protecție pentru personalul medical.

De asemenea, după unele articole care arată că medicamentele originare din China funcționează, premierul Borissov a ordonat reluarea producției celebrului Analgin-Chinine, un medicament foarte popular în timpul comunismului pe care Bulgaria a încetat să-l producă în 2012 din cauza constrângerilor UE.

„Vom începe să producem pentru că, dacă așteptăm compania franceză (care produce medicamente similare), nu va rămâne niciunul pentru Bulgaria", a spus liderul bulgar. De asemenea, el a criticat UE pentru lipsa de solidaritate în criza coronavirusului și a spus că a ordonat miniștrilor săi să studieze experiența rusă în lupta împotriva pandemiei. (Georgi Gotev | EURACTIV.com, Krasen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUCUREȘTI. Ambasada Chinei din București a donat măști și alte echipamente de protecție spitalelor din București. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook un videoclip în care spunea că ambasadorul chinez a reacționat prompt la solicitarea primăriei de a sprijini spitalele din București. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZAGREB | LJUBLJANA | SARAJEVO | PODGORICA

Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo și Albania nu au raportat până acum niciun ajutor din partea Chinei. Croația a obținut, totuși, o livrare din Emiratele Arabe Unite. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)