Autoritatea responsabilă de vaccinuri din Germania a aprobat administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, a anunțat joi ministerul sănătății din această țară, relatează Reuters și BBC.

Ministerul a adăugat cu Autoritatea de Vaccinare Permanentă a recomandat extinderea la maxim 12 săptămâni a perioadei între care să fie administrată prima și a doua doză a vaccinului AstraZeneca deoarece studiile arată că amânarea îi îmbunătățește eficacitatea.

„Este o veste bună pentru vârstnicii care așteaptă un vaccin. Ei pot fi vaccinați mai rapid acum”, a afirmat ministerul.

„Vom emite în scurt timp o reglementare care să implementeze ambele recomandări”, a adăugat acesta.

Germania a refuzat inițial să autorizeze vaccinul AstraZeneca/Oxford pentru administrare persoanelor de peste 65 de ani, afirmând că nu există date din studiile clinice care să confirme eficacitatea acestuia pentru categoria de vârstă respectivă.

Însă tot mai multe date arată eficacitatea vaccinului AstraZeneca în rândul vârstnicilor din Marea Britanie, convingând atât Germania cât și Franța să permită administrarea acestuia persoanelor de peste 65 de ani.

În ceea ce privește amânarea administrării celei de-a doua doze, decizia autorităților germane este în linie cu recomandarea Autorității Europene pentru Medicamente ca a doua doză a vaccinului AstraZeneca să fie administrată între 4 și 12 săptămâni după prima.

Ministrul german al sănătății Jens Spahn ceruse anterior ca perioada de administrare dintre cele două doze să fie extinsă la 6 săptămâni pentru a putea vaccina cât mai multe persoane cât mai rapid.

Politicienii din Berlin sunt ținta unor critici tot mai vocale din cauza ratei scăzute a inoculărilor din Germania, aceasta rămânând în urma Marii Britanii, Israelului și Statelor Unite.