În Moldova, punctul critic al Covid-19 ar putea fi atins în aproximativ o săptămână. La cimitirul "Sfântul Lazăr" din Chișinău a fost amenajat un sector special pentru victimele COVID-19, scrie Report.md.

UPDATE: Primarul Chișinăului, Ion Ceban, susține că informația apărută în presă precum că se sapă gropi pentru eventuale persoane decedate de COVID-19 sunt „total disproporționate”. Asta deși însuși directorul cimitirului „Sf. Lazăr”, Pavel Eni, a făcut publică informația respectivă la „PrimeTV”. Ceban scrie într-o postare pe Facebook că ar fi vorba de un sector nou în cimitir: „Asemenea lucrări de pregătire sau săpare a gropilor, administrația cimitirului efectuează în regim obișnuit de muncă, dar dacă nu am avea această situație, nimeni nu ar cunoaște despre acest lucru și nu ar prezenta interes”, a menționat primarul.

 

**********

Ministrul moldovean al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat marți, cu referire la prognozele OMS, că numărul moldovenilor infectați cu noul coronavirus ar putea depăși 28.000. Numărul cazurilor de infectare crește de la o zi la alta. Până marți seara, autoritățile au raportat 353 de cazuri, inclusiv 4 decese și 22 de persoane vindecate. Asta în condițiile în care teste se fac puține (mai puține de 300 pe zi), iar sistemul medical este deja slăbit. Un sfert din cei infectați sunt medici. 

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că după decesul cauzat de Covid-19, cadavrul nu prezintă un pericol epidemiologic. Totuși, cei răpuși de acest virus urmează a fi înmormântați în singurătate, evitându-se parastasurile la care, conform tradiției, participă lume multă - moment în care se poate răspândi virusul.

Potrivit evaluărilor OMS, cel mai mare val de îmbolnăviri cu Covid-19 va veni peste Moldova în săptămâna a doua și a treia a lunii aprilie. "Am întreprins măsuri menite să limiteze concentrarea persoanelor, pentru a diminua pericolul", a menționat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit ei, abia în luna iunie se așteaptă o scădere a puterii de contaminare, dar, la toamnă, odată cu răcirea vremii, virusul se va reactiva, susține Dumbrăveanu cu referire la studiile OMS.

Citiți articolul pe www.report.md