Președintele Klaus Iohannis le-a transmis luni, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, persoanelor vârstnice să evite deplasările afară.

"Din nefericire, inevitabilul s-a produs și țara noastră se confruntă cu situația tragică a primelor decese în contextul infectării cu noul coronavirus. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe și putere în aceste momente dramatice. Toate datele o arată – și situația de până acum din România o confirmă – noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstă față de cele tinere. În țările puternic afectate de acest virus, majoritatea covârșitoare a deceselor s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută și suferă și de o serie de alte probleme de sănătate, cum se întâmplă de foarte multe ori după această vârstă", a spus Klaus Iohannis.

El a făcut apel la pensionari să nu se expună și să limiteze orice deplasare care nu este urgentă.

"Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș! Limitați orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate. Este singura cale prin care puteți să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți de boala și suferința pe care le provoacă acest virus. Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi și în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud și paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, așadar, în aceste zile mare grijă de părinții și bunicii noștri, dar de la distanță", a mai explicat președintele.

De asemenea, șeful statului a afirmat că "în aceste momente dramatice, cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleși locali, de a folosi criza generată de noul coronavirus în bătălia electorală".

"Nu este momentul răfuielilor politice! A încerca să câștigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător și o lipsă de responsabilitate de neimaginat. Gravitatea situației cu care ne confruntăm este fără precedent și tocmai de aceea trebuie să ne unim forțele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată și de uzură. Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili. Toți cetățenii români, indiferent că sunt sănătoși sau bolnavi, au dreptul la protecție din partea statului român. Și vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăși cu bine această grea încercare", le-a mai transmis Klaus Iohannis românilor.

Acesta a precizat că măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate.

"Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului", a mai declarat Iohannis.

Președintele a promis noi măsuri economice pentru a ajuta țara să iasă din criză.

"România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut. Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice", a mai explicat acesta.

”Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională”, a avertizat șeful statului.

Vineri, Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care le-a cerut românilor să respecte regulile impuse de autorități și să se protejeze împotriva coronavirusului.

INFOGRAFIC COVID-19 în România: Ordonanța militară nr. 2/2020 - ce prevede. DOCUMENTELE adoptate

Mai mult pe EurActiv »