Liderii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se întrunesc joi într-o teleconferință, pentru a discuta planul de relansare economică a UE după criza coronavirusului, dar nu sunt așteptate mari decizii din cauza diferențelor dintre statele membre

Diferențele de viziune dintre statele membre UE par să blocheze un progres considerabil în luarea unei decizii majore privind planul de revigorare a economiei europene în summitul programat pentru această săptămână, scrie EURACTIV.com

Chiar și președintele Consiliului European a admis indirect acest lucru. În scrisoarea în care îi invită pe cei 27 de lideri la videoconferința de joi, Charles Michel spune că ar trebui doar „să lucreze în vederea” înființării unul fond de salvare pe termen lung.

„Sugestia mea este să ne punem de acord pentru a lucra la crearea unui astfel de fond cât mai curând posibil”, a scris președintele Consiliului European în invitația către șefii de stat sau de guvern publicată marți seară.

Cei 27 se vor reuni joi după-amiază pentru al patrulea summit prin videoconferință de la declanșarea crizei noului coronavirus.

La precedenta întrunire, cei 27 de lideri nu s-au pus de acord cu privire la măsurile de relansare și au însărcinat Eurogrupul să prezinte mai multe propuneri pe care să le discute ulterior.

Miniștrii de finanțe din statele europene au propus un plan cu mai multe măsuri totalizând 540 miliarde de euro disponibile imediat, plus posibilitatea înființării unui fond de relansare economică ulterioară, în valoare de mai multe sute de miliarde de euro.

Președintele Eurogrupului, Mario Centeno, s-a referit la un total cuprins între 700 și 1.500 de miliarde de euro, în timp ce ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a sugerat o sumă de ordinul a 1.000 de miliarde de euro, amintește Agerpres.

Eurogrupul nu a agreat însă modalitatea de finanțare a acestui fond, iar puțini se așteaptă ca cei 27 de lideri europeni să ajungă joi la o înțelegere. Italia, Spania și Franța susțin emiterea de obligațiuni comune - așa-numitele coronabonduri -, dar această variantă este respinsă de statele nordice, în special Germania și Olanda.

Scrisoarea lui Charles Michel are atașată și o „foaie de parcurs”, dar aceasta nu aduce elemente precise privind "efortul de investiții de tip Plan Marshall" necesar relansării economice.

„Valoarea totală, obiectivele specifice, calendarul și natura acestui efort de investiții trebuie să fie definite în cadrul unui plan global de relansare cu bugetul UE în centrul său. Comisia va prezenta propuneri în acest sens”, este scris în document.

În opinia lui Charles Michel, acest viitor fond va trebui să fie „de o amploare suficientă, direcționat către sectoarele și zonele geografice cele mai afectate din Europa și să fie consacrat luptei împotriva acestei crize fără precedent”.

Șeful Consiliului European consideră că propunerea Comisiei ar trebui să clarifice legătura cu cadrul financiar multianual (bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 în prezent în negociere) „care, în toate cazurile, se află în centrul contribuției UE la relansare și va trebui ajustat pentru a se ocupa de criza actuală și de consecințele ei”.