Relaxarea restricțiilor continuă pe măsură ce în Europa se apropie vacanța de vară. Oamenii încep să revină pe plaje și în baruri, iar experții avertizează că adunările prea mari ar putea duce la apariția unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19.

Statele europene discută tot mai mult de redeschiderea sectorului turistic, dar doi medici germani susțin că grupurile de turiști ar putea declanșa un nou val de cazuri, relatează Deutsche Welle.

Max Geraedts, medic și cercetător la Universitatea din Marburg, a declarat agenției dpa că adunările mari ar putea duce la ”o creștere accentuată” a infectărilor. ”Dacă te duci singur pe plajă, nu contează unde, evident că nu e o problemă. Dar, dacă intri într-un bar unde sunt o mulțime de oameni, acest lucru poate avea rezultate neplăcute”, a declarat Geraedts, precizând că turiștii pot readuce virusul în țările de origine atunci când revin din călătorii.  

El a mai spus că turiștii reprezintă un risc și pentru localnicii din țările de destinație, dar și pentru sisteme medicale din state mai puțin dezvoltate.

Hajo Zeep, expert la Institutul de epidemiologie Leibnitz din Bremen, a atras atenția că nu există un nivel ridicat de imunizare pentru a preveni un al doilea val de îmbolnăviri. "Ținând cont de faptul că doar foarte puțin oameni ar putea fi imuni, e clar că noul coronavirus se poate răspândi foarte rapid”, a declarat Zeep.

Studii publicate săptămâna trecută în Suedia și Italia au arătat că doar 7% din populație a dezvoltat anticorpi pentru COVID-19, ceea ce înseamnă că mai e mult până când se va ajunge la o imunizare de turmă în Europa. 

Germania a implementat primele măsuri de relaxare la începutul lunii mai, permițând redeschiderea barurilor, a restaurantelor, saloanelor de înfrumusețare și magazinelor.

Hotelurile pot primi din nou oaspeți, cu condiția respectării condițiilor de igienă și distanțare socială.

Relaxarea a dus la apariția unor noi focare.

Cel puțin 10 persoane, inclusiv proprietarul unu local, au fost infectate cu COVID-19 după o petrecere privată care a avut loc într-un restaurant din nordul Germaniei. Autoritățile spun că au dovezi că nu au fost respectare regulile privind igiena și distanțarea socială. 

Potrivit NDR, oamenii care au participat la o petrecere din Saxonia Inferioară au dat mâna, nu au purtat măști și nu au respectat distanța de doi metri recomandată între clienții restaurantelor.

Aproximativ 70 de persoane care au intrat în contact cu cei infectați au fost plasați în carantină.  

Un alt focar, apărut în Frankfurt am Main și în împrejurimi, ar fi izbucnit în urma unei slujbe la o biserică baptistă. 40 de persoane au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 după ce au participat la o slujbă pe 10 mai, potrivit Tagesspiegel. 

După apariția noului focar, autoritățile au anulat o reuniune a musulmanilor din regiune.

Ministrul german de externe Heiko Maas și omologi din Uniunea Europeană doresc ca restricțiile de călătorie în spațiul comunitar să fie ridicate de la mijlocul lunii iunie.

Un al doilea val e mai mult sau mai puțin inevitabil, a avertizat și doctorul Mike Ryan de la Organizația Mondială a Sănătății. E posibil și un al treilea val.

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a avut trei valuri. Pandemia a început în martie, iar în al doilea val, care s-a produs în același an, virusul a suferit mutații și a fost mai puternic. Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din SUA a apreciat că cel de-al doilea val a provocat majoritatea deceselor din Statele Unite. Al treilea val a venit la începutul lui 1919 și a durat până la jumătatea anului.