Tulpina de coronavirus considerată mult mai contagioasă, descoperită inițial în Marea Britanie, a ajuns și în România, la un pacient testat la Institutul „Matei Balș” din București, potrivit Digi 24. Autoritățile spun că prezența nu e confirmată încă

UPDATE: Două probe analizate în laboratorul Institutului Matei Balș au avut reacții diferite, dar autoritățile spun că o confirmare a prezenței noii tulpini nu poate fi făcută decât după secvențieri genetice, ce vor avea loc zilele următoare.

„În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

În laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile, să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini, a precizat sursa citată.

Și Ministerul Sănătății a precizat că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a transmis Ministerul Sănătății. 

********************

Medicii de la Institutul „Matei Balș” au confirmat pentru Digi24 că au descoperit virusul la un bărbat întors recent în țară. Acesta avea simptome de coronavirus, a fost testat pozitiv și s-a stabilit după analiză că este infectat cu noua tulpină, care este mai contagioasă.

Totuși, purtătorul de cuvânt de la „Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, spune că nu e stabilit cu certitudine că este vorba de noua tulpină, iar acest lucru se va lămuri în zilele următoare, după teste specifice.

„Într-adevăr, în laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate ale reacției de amplificare diferite față de cele pe care le știam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvențierea și să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu  avem date că ar exista diferențe semnificative în manifestarea clinică față de vechea tulpină”, a spus duminică, într-o intervenție telefonică la Digi 24, Cătălin Apostolescu. 

Acesta nu a precizat dacă cele două probe provin de la un singur pacient sau doi și nici dacă pacientul sau pacienții de la care au fost recoltate au venit din Marea Britanie.