După ce a susținut că măștile nu oferă protecție împotriva noului coronavirus, OMS este gata să admită că, totuși, acestea pot avea un rol în limitarea propagării infecției.

Un înalt responsabil al Organizației Mondiale a Sănătății a spus presei că transmiterea pe cale aeriană a virusului este posibilă, căci principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tușesc, strănută, își suflă nasul și contaminează suprafețe și alte persoane.

„Trebuie să rezervăm măștile medicale și chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măști care protejează căile respiratorii și gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător și spre alții nu este o idee rea în sine”, a spus medicul Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență, în cursul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.

Poziția oficială a OMS este că măștile fabricate manual și cele din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.

Pentru a fi eficiente, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli: trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor, arată recomandările organizației.

De la debutul epidemiei, măștile de protecție au dispărut din farmacii și din magazine pe fondul cererii extrem de ridicate, iar autoritățile medicale au în continuare mari dificultăți în a asigura necesarul pentru cadrele medicale, în timp ce prețurile au explodat.

Pandemia de COVID-19 (denumirea bolii provocate de noul coronavirus) a afectat peste un milion de persoane și a provocat circa 60.000 de decese în întreaga lume.

În contextul extinderii rapide în întreaga lume, multe state au început să ignore recomandarea OMS și chiar să impună purtarea obligatorie a măștilor în cazul ieșirilor la supermarket, spre exemplu. Și chiar dacă nu obligă, autoritățile au început să recomande purtatul măștilor în public, combinat cu celelalte măsuri de protecție.

În SUA, Anthony Fauci, medic și director al Institutului național pentru bolile alergice și infecțioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a declarat vineri că americanii ar trebui să-și acopere gura și nasul în timpul ieșirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.

În Franța, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătății, a apreciat la rândul său că „noțiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată”, subliniind totuși că aceste măști nu înlocuiesc „gesturile bariere” care sunt spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială.

Poziția este împărtășită și de Mike Ryan de la OMS, care a recunoscut existența unei dezbateri „foarte importante și sănătoase” asupra generalizării purtării măștilor.

„Aceasta poate avea loc în circumstanțe în care utilizarea măștilor - fie că sunt făcute acasă sau fabricate din pânză la scara unei comunități - poate participa la răspunsul global și complet față de această maladie”, a spus el.

Cum trebuie purtată o mască de protecție dacă ai ochelari - dr Adina Alberts

Mai mult pe EurActiv »