Pandemia de COVID-19 a dus la o scădere a emisiilor de dioxid de carbon nemaiîntâlnite în istoria recentă, arată un studiu al Institutului de Cercetare a Impactului Climatic (PIK) din orașul german Potsdam, potrivit Agerpres.

Restricțiile asociate pandemiei de COVID-19 au determinat o scădere fără precedent a emisiilor de CO2 în primul semestru al anului 2020, mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008 și decât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Măsurile impuse de guvernele naționale pentru a limita primul val al pandemiei de COVID-19, care au vizat închiderea granițelor, izolarea populației la domiciliu și restricții vizând deplasările, au determinat o scădere drastică (1,6 miliarde de tone) a emisiilor de CO2 asociate transportului, aviației și energiei în perioada ianuarie-iunie în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019, potrivit acestui studiu, ce a fost publicat în revista Nature Communications.

Bazându-se pe cifre legate de producția electrică, traficul de vehicule din peste 400 de orașe ale lumii, numărul curselor aeriene, dar și pe cele asociate producției și consumului, autorii studiului au ajuns la concluzia că această scădere a emisiilor de CO2 este cea mai mare înregistrată în istoria recentă.

Emisiile de CO2 asociate transportului au scăzut cu 40% în primul semestru al anului 2020, cele asociate producției energetice cu 22% și cele asociate industriei generale cu 17%, potrivit studiului.

Cele asociate locuințelor au scăzut cu 3%, în pofida creșterii masive a telemuncii, oamenii de știință atribuind această scădere unei ierni anormal de blânde, care a limitat nevoile de încălzire.

Totuși, cercetătorii au precizat că emisiile de CO2 au atins din nou nivelurile lor obișnuite în iulie 2020, când cele mai multe țări au ridicat restricțiile adoptate în primăvară.

Același studiu, care a folosit date furnizate de Carbon Monitor - un site ce monitorizează emisiile zilnice de dioxid de carbon -, a arătat că în aprilie 2020, luna în care cele mai multe țări ale lumii au impus izolarea masivă a populației la domiciliu, scăderea emisiilor de CO2 în raport cu anul 2019 a fost de 16,9%.

Acordul de la Paris din 2015 prevede o limitare creșterii temperaturii globale cu cel mult 2 grade Celsius - sau chiar cu cel mult 1,5 grade Celsius - în raport cu perioada preindustrială. Pentru atingerea acestui obiectiv, emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui să scadă cu 7,6% pe an între 2020 și 2030, potrivit ONU.

Autorii studiului au subliniat faptul că scăderea emisiilor în prima jumătate a anului 2020 nu va determina o reducere pe termen lung. Va fi nevoie de "o revizie completă" a industriei și a comerțului pentru a atinge acest obiectiv, au adăugat ei.