Danemarca, Grecia, Ungaria și Suedia s-au alăturat marți României și Germaniei , devenind state-gazdă pentru rezerva de echipamente medicale rescEU.

Cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, cele șase state membre ale UE constituie stocuri europene comune de echipamente medicale de protecție pentru salvarea de vieți și alte echipamente vitale; acestea pot fi distribuite în întreaga Europă în perioadele de urgențe medicale, de exemplu atunci când sistemele naționale de sănătate sunt copleșite de numărul pacienților infectați cu COVID-19.

Stocurile de medicamente de calitate superioară includ în prezent măști de tip FFP2 și FFP3, mănuși și halate de protecție, precum și ventilatoare pulmonare.

Cum funcționează rezerva medicală rescEU?

Capacitatea rescEU poate cuprinde diferite tipuri de echipamente medicale, cum ar fi măștile de protecție sau ventilatoarele medicale folosite în unitățile de terapie intensivă, și este alimentată în mod constant.

Rezerva este găzduită de câteva state membre care sunt responsabile cu achiziționarea echipamentelor.

Comisia Europeană finanțează 100% din active, inclusiv depozitarea și transportul.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează apoi distribuția echipamentelor pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pe baza nevoilor exprimate de țările care solicită asistență din partea UE în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii.