Noi cazuri de coronavirus au apărut în Wuhan orașul de unde a pornit pandemia de COVID1-9, dar și în provincia Jilin, din nord-estul Chinei, relatează BBC Online.

Autoritățile din Wuhan au raportat luni cinci cazuri noi, după ce duminică au anunțat primul caz din 3 aprilie. Toate cazurile noi sunt din același ansamblu rezidențial.

În ultimele săptămâni, China a relaxat restricțiile după ce cazurile de îmbolnăvire au scăzut. Autoritățile din domeniul sanitar și experții au avertizat că, pe măsură ce restricțiile stricte vor fi ridicate și oamenii se vor putea mișca din nou în voie, e posibil să crească numărul infectărilor.

Restricțiile în Wuhan au fost ridicate în 8 aprilie. 

Toate persoanele sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că au fost testate pozitiv, dar nu prezintă semne ale bolii. Asimptomaticii pot transmite virusul mai departe, dar China nu introduce aceste cazuri la numărul total de infectări, decât atunci când apar simptome.

11 cazuri noi au fost anunțate în sâmbătă și în orașul Șulan, din provincia Jilin, aproape de granițele cu Rusia și Coreea de Nord.

O zi mai târziu, autoritățile din Șulan au decretat legea marțială și au impus restricții, toate locurile publice fiind închise, relatează Global Times. Toți locuitorii trebuie să stea în casă și doar un membru al familiei poate ieși pentru a cumpărat produse de bază. Transportul public a fost suspendat, iar taxiurile nu pot părăsi orașul.  

Și în provincia vecină Liaoning a fost raportat duminică un caz nou, un tânăr de 23 de ani revenit recent din Jilin.

Toate infectările din Jilin au legătură cu o femeie de 45 de ani, care a răspândit COVID-19 la mai mulți membri ai familiei. Deocamdată nu e clar cum s-a infectat femeia. Ea nu a călătorit în afara provinciei și nu știe că fi intrat în contact cu persoane bolnave.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor a crescut și în provincia vecină Heilongjiang, cele maii multe îmbolnăviri fiind în rândul unor chinezi care au fost în China. Între 8 - 30 aprilie, opt persoane revenite în Rusia în Șulan au fost testate pozitiv. 

În total, în China numărul cazurilor confirmate e de 82.918 și 4.633 de decese. Mulți contestă aceste cifre.