Majoritatea covârșitoare a românilor susține măsurile luate de autoritățile statului pentru a limita răspândirea noului coronavirus și vrea ca statul să ia măsuri pentru ajutorarea cetățenilor afectați de problemele economice, arată un sondaj INSCOP.

Potrivit sondajului, realizat la comanda revistei Capital, 94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgență pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de COVID-19. Doar 5,1% își exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu știu sau nu răspund.

Întrebați dacă economia României va fi sau nu afectată de epidemie, 91% dintre români au răspuns afirmativ, iar 5,2% negativ (3,9% este procentul non-răspunsurilor).

O majoritate covârșitoare (97,1%) susține ideea ca statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei. Nu sunt de acord doar 1,5%, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.

Întrebați care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia statul pentru sprijinirea angajaților/ persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic, 44,3% dintre respondenți au indicat amânarea plății ratelor la bancă, 43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri și 25,5% concediul plătit de stat.

Au ales reducerea unor impozite 25% dintre respondenți, 21,7% aplicarea unor scutiri de taxe și 21,5% suportarea de către stat a plății unei părți din contravaloarea facturilor la utilități pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri. 0,5% au ales varianta ”niciuna dintre măsurile indicate”, iar 2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor, potrivit sondajului.

Rugați să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenți au declarat că au un risc mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic și 18,9% nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda Capital. Datele au fost culese prin metoda interviului telefonic, volumul eșantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%.