După ce au intrat în contact cu persoane infectate cu cnoul coronavirus, cadre medicale din întreaga țară sunt nevoite să intre în izolare la domiciliu.

UPDATE 6 APRILIE

Grupul de comunicare strategică anunță că la Spitalul Universitar de Urgență București, din 22 martie până în prezent, au fost identificate pozitiv cu COVID-19 35 de cadre medicale și 75 de pacienți.
+++

Un cadru medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost depistat pozitiv cu coronavirus, iar în urma acestei situații peste 50 de angajați din personalul medico-sanitar și auxiliar au intrat în autoizolare la domiciliu.

Potrivit unui comunicat al spitalului transmis duminică și citat de Mediafax, contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, nu fac obiectul testării.

„Urmare a confirmării pozitive cu Covid-19 a unui cadru medical din Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, începând din data de 4 aprilie 51 de persoane din rândul personalului medico-sanitar și auxiliar au intrat în autoizolare la domiciliu, pentru siguranța tuturor.”

Alte 51 de cadre medicale erau deja în autoizolare după ce un tânăr de 34 de ani, care a decedat în spital, a fost confirmat pozitiv la testul pentru COVID-19.

Activitatea secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie ale Clinicii „Dr. Dumitru Popescu” (maternitatea Odobescu) a Spitalului Municipal Timișoara va fi restrânsă, fiind asigurate doar urgențele, după ce 25 de persoane - cadre medicale, lehuze și o gravidă - au fost confirmate cu Covid-19, potrivit informațiilor furnizate, duminică, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș, informează Agerpres.

„Având în vedere faptul că în secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara au fost confirmate 25 de cazuri Covid-19 pozitive (13 cadre medicale, 11 lehuze și o gravidă), urmare a reevaluării situației, DSP Timiș a transmis mai multe recomandări, între care restrângerea activității unității sanitare, astfel încât să fie asigurate doar urgențele”, a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Cornelia Bubatu.

Potrivit acesteia, alte recomandări vizează externarea pacientelor a căror stare de sănătate permite acest lucru, în urma unei evaluări individuale; izolarea personalului medical și auxiliar care a avut contact direct cu caz confirmat Covid-19, timp de 14 zile de la ultimul contact.

De asemenea, DSP Timiș recomandă redirecționarea pacienților depistați pozitiv în urma testului pentru Covid-19 către Spitalul Județean Timișoara - Clinica Bega (declarată maternitate COVID); izolarea contacților de familie pentru o perioada de 14 zile în cazul pacientelor externate la cerere (două din județul Timiș și câte una din județele Arad și Caraș-Severin).

Managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea, a cerut izolarea maternității pentru dezinfecție totală și testarea tuturor angajaților, după ce o angajată a fost depistată pozitiv. Directorul DSP Timiș Mariana Rădulescu a afirmat, marți seara, că „decizia de carantinare (pentru câteva ore, n.r.) a respectivei maternități a aparținut de la sine putere doamnei manager al Spitalului Municipal, care are în subordine maternitatea (...) fără nicio consultare a DSP (...)”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat duminică, la Constanța, că printre cele 114 cazuri de infectare cu COVID-19, confirmate în județ, sunt și trei medici, precum și cinci cadre medii și personal auxiliar din unități sanitare, un medic de familie fiind în stare critică la secția de Anestezie Terapie Intensivă.

„La Suceava avem un focar pierdut de sub control. La Constanța trebuie să avem foarte mare grijă la izolare și distanțare socială. Sunt 77 de cadre izolate la nivelul județului Constanța, dintre care 3 medici și 5 asistenți”, a precizat Nelu Tătaru.

Toate cadrele medicale de la Secția din Zărnești a Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov sunt izolate și vor fi testate, luni, privind o posibilă infectare cu COVID-19, după ce un pacient internat în această unitate medicală a fost depistat pozitiv, a declarat duminică managerul Spitalului de Psihiatrie, dr. Nicușor Bîgiu, citat de Agerpres.

Conform acestuia, pacientul în cauză are ca dată probabilă a contaminării 25 martie și a început să prezinte simptome șase zile mai târziu, fiind testat și ulterior confirmat cu coronavirus.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov a informat că, duminică, în județ există 11 cazuri de infectare COVID-19 în rândul personalului sanitar, dintre care cele mai multe - șapte - la substația Codlea a Serviciului de Ambulanță Județean.

Celelalte cadre medicale sunt de la Spitalul municipal din Codlea - două și de la Spitalul Militar Regina Maria - alte două.

"Cei 11 pacienți sunt internați și în aceste cazuri au fost stabiliți contacții direcți, care sunt în izolare și monitorizați la domiciliu", se arată într-o informare a DSP Brașov.

Potrivit ultimelor informații oficiale, vineri seara erau infectate la nivel național 474 de cadre medicale, dintre care 318 numai în județul Suceava.