UE oferă ajutor financiar în valoare totală de 150 milioane de euro unui număr de 18 state membre și Regatului Unit pentru a acoperi cheltuielile legate de livrarea în Europa de produse medicale esențiale.

Sprijinul financiar vine din Instrumentul dedicat sprijinului de urgență, prin intermediul căruia Uniunea Europeană a mai finanțat, în perioada aprilie-septembrie, livrarea de mărfuri vitale precum echipamente de protecție personală, medicamente și echipamente medicale.

Practic, cele 150 de milioane de euro sunt parte din alocarea de 220 de milioane de euro pusă la dispoziție de Comisia Europeană în aprilie 2020 pentru a acoperi cheltuielile legate de: livrarea de articole medicale de primă necesitate, transferul de pacienți între statele membre ale UE sau din statele membre în țările învecinate și transportul de personal medical și de echipe medicale mobile între statele membre ale UE și din UE din alte țări.

Instrumentul dedicat sprijinului de urgență face parte dintr-un program mai amplu de asistență oferită de UE, alături de mecanismul de protecție civilă, inclusiv rescEU, de procedurile comune de achiziții publice și de Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus, care vin în completarea eforturilor depuse de statele membre la nivel național.

Bugetul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență este de 2,7 miliarde de euro.

„Sprijinim în continuare statele membre ale UE pentru a fi mai bine pregătite să facă față pandemiei de coronavirus. Am finanțat livrarea de materiale medicale esențiale în întreaga UE. Produsele au fost livrate în zonele care au avut cea mai mare nevoie de ele și au stimulat eforturile naționale de salvare a vieților omenești și de asigurare a unei mai bune dotări a spitalelor și a lucrătorilor din domeniul medical”, a spus Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor.