Comisia Europeană a realocat 140 milioane de euro pentru a acoperi nevoile imediate din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina ca parte a efortului global de răspuns la epidemia de coronavirus.

„Sunt vremuri foarte dificile nu doar pentru UE, ci și pentru partenerii noștri. Facem tot posibilul pentru a diminua impactul epidemiei de coronavirus asupra vieții umane și mijloacelor de trai”, a declarat comisarul pentru extindere Olivér Várhelyi.

La cererea statelor din Vecinătatea Estică, Comisia va răspunde nevoilor imediate, furnizând dispozitive medicale și echipamente de protecție. Comisia colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății și a alocat 30 de milioane de euro pentru a se asigura că aceste echipamente sunt achiziționate în comun și distribuite efectiv în sistemele sanitare ale celor șase state.

Mai mult, Comisia pune la dispoziția organizațiilor ale societății civile din cele șase state granturi totalizând 11,3 milioane de euro pentru inițiative precum cursuri online.

Comisia Europeană colaborează cu instituțiile financiare internaționale și cu instituții similare din statele membre pentru a furniza un răspuns coordonat pan-european pentru a ajuta economia statelor din vecinătate, în special a IMM-urilor.

Executivul comunitar a mai spus că va redirecționa instrumente existente, în valoare de 700 de milioane de euro pentru a ajuta la reducerea impactului socio-economic al epidemiei asupra celor șase state din Vecinătatea Estică.