În timp ce campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 înregistrează întârzieri, Uniunea Europeană a recunoscut sâmbătă o "insuficiență mondială" a capacităților de producere a vaccinurilor, declarându-se "pregătită să ajute" pentru a le crește.

Demararea vaccinărilor a făcut obiectul criticilor în toată Europa - în special în Franța, unde lentoarea procesului alarmează, și în Germania, unde unii medici și-au exprimat regretul că personalului spitalicesc nu i se acordă întâietate în absența dozelor în număr suficient.

"Aceste dificultăți, pentru moment, nu se explică prin volumul comenzilor, ci prin insuficiența la scară mondială a capacităților de producție. Acesta este cazul pentru BioNTech", a explicat Stella Kyriakides într-un interviu acordat agenției germane DPA.

După ce a comandat inițial în noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer și de societatea germană BioNTech, UE a exercitat o opțiune de cumpărare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.

Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de țări ale UE, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârșitul lunii decembrie, el fiind și primul autorizat în UE.

"UE a furnizat din timp finanțări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-și dezvolta capacitățile de producție. Situația se va ameliora puțin câte puțin", a asigurat Kyriakides.

"Suntem din nou pregătiți să ajutăm pentru a crește capacitățile de producție", a insistat ea.

BioNTech mizează să pună în funcțiune din februarie o nouă unitate de producție la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

Această instalație germană va consolida producția uzinei belgiene din Puurs, unde sunt fabricate loturile de vaccinuri destinate UE.

BioNTech a indicat de asemenea că a încheiat contracte cu cinci fabricanți farmaceutici din Europa pentru a crește producția. Negocierile continuă cu alte întreprinderi specializate, a precizat BioNTech.

În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna și CureVac) și are în vedere semnarea unuia cu Novavax.

"Alți fabricanți cu care noi am încheiat contracte sunt pe punctul de a-și vedea vaccinurile aprobate de UE", a indicat Stella Kyriakides.

"Noi ne-am pus de acord în UE pentru a nu pune toate ouăle în același coș. Dacă toate aceste vaccinuri în curs de dezvoltare sunt aprobate, UE va avea peste 2 miliarde de doze disponibile pentru toți cei 450 milioane de europeni și pentru vecinii lor", a subliniat ea.