UE intenționează să extindă până la finalul lunii iunie mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele membre, au declarat joi două surse europene pentru Reuters

La 29 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE, pentru a preveni ieșirea din blocul comunitar a unor cantități de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca.

Mecanismul ar urma să expire la finalul lunii martie, dar Comisia Europeană dorește prelungirea lui până la 30 iunie, potrivit surselor europene citate.

„Comisia va propune extinderea până la finalul lui iunie. Și a fost primită de statele membre cu aprobare, nu neapărat cu entuziasm, dar există o senzație că încă avem nevoie de acest mecanism”, a declarat un diplomat european.

O altă oficialitate UE a adăugat că la reuniunea săptămânală de miercuri a Comitetului reprezentanților permanenți (COREPER, format din ambasadorii țărilor membre pe lângă UE) numeroase state au sprijinit măsura, inclusiv Germania și Franța.