Țările din Uniunea Europeană pot solicita fonduri suplimentare pentru transporturile de bunuri esențiale și pentru deplasarea echipelor medicale și a pacienților afectați de coronavirus.

Comisia Europeană pune la dispoziție aceste fonduri suplimentare prin intermediul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență și se adaugă asistenței deja disponibile prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE și echipamentelor de protecție livrate anterior prin intermediul rescEU.

Concret, este vorba de 220 de milioane de euro care pot fi folosite pentru a sprijini: transportul de articole medicale acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, prin finanțarea transporturilor de ajutoare și de articole de primă necesitate în statele membre ale UE; transferul pacienților între statele membre ale UE sau din statele membre în țările învecinate, în care serviciile de sănătate riscă să nu mai facă față situației, asigurându-se astfel tratament pentru un număr cât mai mare de persoane; transportul personalului medical și al echipelor medicale mobile care se deplasează dintr-un stat membru în altul și din țările învecinate în UE pentru a ajuta pacienții acolo unde este nevoie cel mai mult de asistență medicală.

În cadrul unei operațiuni-pilot, joi au fost livrate peste șapte tone de echipamente individuale de protecție în Bulgaria. Printre mărfurile transportate s-au aflat peste 500 000 de măști de protecție achiziționate de Bulgaria, pentru care UE a acoperit costurile de livrare.

„Prin intermediul Instrumentului dedicat sprijinului de urgență, echipamente medicale vitale ajung acolo unde este nevoie de ele, iar statele membre beneficiază de sprijin pentru transportarea personalului medical sau primirea pacienților din alte state membre, în semn de solidaritate europeană. După trimiterea cu succes a echipamentelor de protecție în Bulgaria, vor urma, în următoarele săptămâni, mai multe operațiuni”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič. 

Instrumentul dedicat sprijinului de urgență are un buget de 2,7 miliarde de euro și a fost activat la 16 aprilie 2020. A fost conceput astfel încât să ofere flexibilitatea necesară pentru a se răspunde necesităților în schimbare, pe măsură ce UE trece de la etapa de reacție imediată la pandemie la etapa de gestionare a ieșirii din criză, iar apoi la cea de recuperare și la cea de prevenire.