Cercetătorii implicați într-un proiect de cercetare finanțat din fonduri europene au obținut aprobarea pentru a introduce pe piață o nouă modalitate de diagnosticare rapidă a COVID-19 la locul acordării asistenței medicale.

Proiectul „HG nCoV19 test” este unul dintre cele 18 proiecte selectate recent pentru a primi finanțare în valoare de 48,2 milioane de euro din programul Orizont 2020 în scopul dezvoltării de metode de diagnosticare, de tratamente și vaccinuri, precum și pentru gândirea unor acțiuni de pregătire în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Reunind organizații publice și private din Irlanda, Italia, Regatul Unit și China, proiectul „HG nCoV19 test” a dezvoltat un nou sistem portabil de diagnosticare pentru detectarea infecției virale, care oferă rezultate precise și fiabile în 30 de minute, potrivit Comisiei Europene.

HiberGene, compania irlandeză care coordonează proiectul, a anunțat miercuri că a obținut marcajul CE necesar pentru introducerea pe piață a dispozitivelor medicale, a anunțat Executivul UE.

UE sprijină societatea HiberGene încă din iulie 2000, iar sprijinul acordat acestui proiect specific se ridică la 930.000 de euro.

Pe 4 mai, Comisia s-a angajat să doneze un total de 1,4 miliarde de euro în cadrul evenimentului de atragere de fonduri intitulat Răspunsul mondial la coronavirus programul de cercetare și inovare al UE, în scopul creării de vaccinuri, noi tratamente și noi metode de diagnosticare, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Din ianuarie 2020, s-au mobilizat deja 474 de milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020 pentru a combate epidemia de coronavirus.