În Europa, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în avion, din 16 mai, potrivit deciziei luate de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) și de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

Chiar dacă revizuirea recomandării de a nu mai purta măști în avioane este valabilă de luni, 16 mai, regulile privind purtarea măștii vor continua să varieze de la o linie aeriană la alta dincolo de această dată.

Cel mai recent raport al Ministerului sănătății din Italia înregistrează 56.015 cazuri și 158 decese. Au fost efectuate 371.221 de teste, rata pozitivității crescând la 15,1%. Numărul locurilor la Terapie Intensivă și spitalizările obișnuite sunt în scădere, relatează SKY TG 24.

"În aceste ore, fac apel la al doilea rapel pentru persoanele peste 80 de ani, pentru persoanele care locuiesc în căminele de bătrâni și pentru persoanele între 60 și 69 de ani cu vulnerabilități", a subliniat ministrul sănătății italian, Roberto Speranza.

Hepatită de origine necunoscută: OMS a identificat 348 de cazuri

În timp ce cazurile de Sars-CoV-2 din Europa sunt la un nivel ce poate fi gestionat de sistemele de sănătate, o hepatită de origine necunoscută a fost identificată în 20 de țări din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că a identificat 348 de cazuri probabile de hepatită de origine necunoscută și a favorizat ipoteza unui adenovirus pentru a explica această boală misterioasă care afectează în principal copiii, notează Le Figaro.

Potrivit OMS, aceste cazuri de hepatită de origine inexplicabilă au fost identificate în 20 de țări. Un total de alte 70 de cazuri suspecte, identificate în 13 țări, așteaptă să fie confirmate prin teste. Doar șase țări au mai mult de cinci cazuri, dar numai Regatul Unit a raportat 160 de pacienți.

„Au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește investigațiile ulterioare și perfecționarea ipotezelor de lucru”, a declarat Philippa Easterbrook, de la Programul global de hepatită al OMS, într-o conferință de presă.

Marea Britanie a coordonat un set de studii care analizează genele copiilor afectați, răspunsul imun, virusurile și alte studii epidemiologice, a indicat ea.

Pe 5 aprilie, Regatul Unit raportase inițial la OMS zece cazuri de hepatită severă în Scoția, la copii sub zece ani.

În Statele Unite, autoritățile sanitare au declarat săptămâna trecută că investighează 109 cazuri similare, inclusiv cinci decese. Trei copii au murit și în Indonezia.

„În momentul de față, principalele ipoteze rămân cele care implică adenovirusul, luând în considerare și rolul Covid, fie ca și co-infecție, fie ca infecție anterioară”, a spus Philippa Easterbrook. Testele efectuate săptămâna trecută au confirmat că aproximativ 70% dintre cazuri au fost pozitive pentru adenovirus, subtipul 41 - asociat în mod normal cu gastroenterita - fiind cel mai frecvent, a adăugat ea.

Adenovirusurile sunt de obicei răspândite prin contact personal, picături respiratorii și suprafețe. Se știe că provoacă simptome respiratorii, conjunctivită sau tulburări digestive.

De asemenea, testele au arătat că aproximativ 18% dintre pacienți au fost pozitivi pentru COVID-19.

„Săptămâna viitoare ne vom concentra pe testarea serologică pentru expunerile și infecțiile anterioare la COVID”, a declarat Philippa Easterbrook.

După descoperirea primelor 169 de cazuri, OMS a indicat că virusurile hepatitei A, B, C, D și E nu au fost depistate la niciunul dintre pacienți.

Majoritatea pacienților au prezentat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături sau icter. Unele cazuri au cauzat insuficiență hepatică și au necesitat transplant.

Sursa: RADOR