Este nevoie de mai multă claritate și de o transparență sporită în legătură cu contractele încheiate cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19, au concluzionat membrii Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului UE.

Membrii Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European (ENVI) au discutat marți cu Sandra Gallina, negociatorul-șef al UE pentru vaccinurile anti-COVID-19, despre contractele, transparența, autorizațiile, disponibilitatea și distribuirea vaccinurilor.

Multe întrebări s-au referit la eventualele contracte naționale sau bilaterale încheiate de statele membre pentru achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19, se arată într-un comunicat al Parlamentului European, citat de Agerpres. Prin Acordul privind achiziția comună, Uniunea Europeană achiziționează vaccinurile, care apoi vor fi distribuite statelor membre.

În urma solicitărilor eurodeputaților, Comisia Europeană a furnizat informații cu privire la o serie de aspecte specifice. Astfel, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a primit marți cererea de autorizare a vaccinului produs de AstraZeneca.

Cele mai mari cantități de vaccin sunt așteptate în al doilea trimestru al acestui an, așa cum s-a convenit deja în contractele existente - fiecare stat membru stabilește strategii specifice pentru desfășurarea vaccinării, printre care identificarea unor grupuri prioritare pentru vaccinare.

Începând de săptămâna viitoare, va fi disponibilă o platformă dedicată unde statele membre pot raporta, de două ori pe săptămână, numărul dozelor de vaccin primite și folosite.